Посланикът на Федерална република Германия в България Ирене Мария Планк днес бе на първото си официално посещение в Шумен. Тя посети ПЕГ „Никола Йонков Вапцаров“ и проведе срещи с областния управител проф. Добромир Добрев и с кмета на Шумен проф. Христо Христов.

На срещата на посланик Планк при областния управител присъстваха още заместник-областният управител Нели Георгиева и Дебора Лавал, културно аташе към посолството на Федерална република Германия у нас, съобщиха от пресцентъра на Областна администрация – Шумен. Проф. Добрев представи характеристиките в икономическото развитие на област Шумен, като постави акцент на бързото индустриално развитие на Шумен с обособяването на Индустриалния парк и големите възможности за привличане на нови инвеститори в региона.

 „Тук има много история и паметници от културно-историческото наследство. Стремим се и нашата цел е да привличаме все повече туристи от страната и чужбина и разчитаме на съдействие от ваша страна за популяризиране на обектите“, каза проф. Добромир Добрев и заяви, че продължават действията за подобряване на инфраструктурата и популяризиране на забележителностите в региона.

Областният управител и посланикът коментираха още възможностите за възобновяване на връзките между Шумен и германския град Магдебург, като двамата се обединиха около становището за съвместни усилия в посока бъдещи ползотворни контакти и сътрудничество между двата града. Ирене Мария Планк отправи поздравленията си към екипа и учениците от Профилираната езикова гимназия „Н. Й. Вапцаров“ за постиженията в обучението по немски език. Малко по-рано днес тя посети шуменската езикова гимназия и се срещна с учители и ученици.

"Визитата на Нейно Превъзходителство е знак за пълноценно сътрудничество в областта на добрите образователни стратегии, очертаващи спецификата на профилираното обучение по немски език. Госпожа Ирене Планк изрази радостта си от срещата с младите хора, които демонстрираха високо ниво на езикова компетентност", обобщиха от езиковата гимназия. Оттам уточниха още, че на посланик Планк са били представени и учениците от 11. DSD клас, както и победителките в Националното състезание Deutsch dich Schlau.

Посланикът на Германия днес се срещна и с кмета на Шумен проф. Христо Христов. От пресцентъра на общината съобщиха, че градоначалникът е говорил за възможностите на Шумен и региона за производствени инвестиции. Дискутирала се е и темата за туризма. Посланикът е благодарил за срещата и изразил намерение и желание за продължаване на традиционните българо-германски отношения, както и възстановяване на добрите традиции на побратимените градове.

Ирене Мария Планк е с продължителен стаж във Федералното външно министерство, с успешни мисии в Брюксел, Бейрут, Кабул и Сиатъл. Мандатът й в Република България е от януари 2023 година.

ШУМ.БГ