За 10 момчета и момичета, направили своите първи крачки в Центъра детско развитие с през последната година днес бе организиран прощъпулник. Прощъпулникът е български обичай, който се изпълнява, след като детето вече върви и чрез него се „предсказва“ към каква професия то ще се насочи, когато порасне, като за целта то си избира един или повече от няколко предмети.

На празника днес присъстваха 4 от децата, които с помощта на специалистите от Центъра са проходили през последната година.

„Радвам се, че отново правим този празник. Децата, които днес са тук са родени 2022 г. и дойдоха по различно време при нас и се радвам, че помогнахме и те вече проходиха“, каза пред родителите и специалистите в Центъра директорът му Пенка Атанасова. Тя връчи грамоти и подаръци на малките герои.

Атанасова каза още, че в момента 72 деца се ползват според нуждите си услугите на  логопед, психолог, рехабилитатор, педиатър. ‚Работим над капацитета си, но знаем, че децата и родителите имат необходимост от нас и продължаваме да приемаме деца“, допълни Атанасова.

Центърът за ранно детско развитие в Шумен предлага специализирани услуги на деца от 0 до 7 години, които имат забавяне в развитието си, както и на деца с увреждания и техните семейства. Услугите са почасови и са напълно безплатни, а децата и родителите им могат да ползват един или няколко специалисти в зависимост от индивидуалните си потребности.

Центърът за ранно детско развитие отвори врати в сградата на детска градина „Пчелица“, където се намира и сега, през 2016 г., като започна работа по проект по ОП „Развитие на човешките ресурси“. От октомври м.г. Центърът е с държавно финансиране.

ШУМ.БГ