Втори юни е!

Изричаме великото име на Христо Ботев и пред нас се извива оня кратък и страшен път. Път, подобен на пролетна светкавица, който започва от Калофер, за да премине през черни вихри от покруси и борби и да се извиси до принебесните висини на подвига, на славата, на вечността.

Един народ затихна в минути мълчание и слуша сърцето си. За да открие гласове и образи на хилядите синове на този народ, които в години на изпитание, водени от Ботевата любов и жертвоготовност, се борят за свободата на своето Отечество.

На днешната дата ние почитаме не само Ботев, но и паметта на всички българи, загинали в името на националното и социалното освобождение и на обединението на българската нация.

Начело с Ботев цялата плеяда от възрожденци, революционери, пламенни родолюбци постепенно са се превърнали в нашата жива съвест. Те ни карат да преосмисляме живота и делата си, те са духовната сила, която отключва съкровищницата от славни примери на висш патриотизъм, на жертвоготовност, с каквато Родината и историята ни е пребогата.

Втори юни е дата на скръб и преклонение, но и дата за гордост от подвига на нашите предци. Втори юни е тържество на българския дух, предаван от поколение на поколение през вековете.

Днес честваме безсмъртието на хилядите българи, оставили трайна диря във вечността с делата си и славната си гибел. Поклон пред подвига и саможертвата на Христо Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България!

Тези каза в словото си директорът на ПГМЕТТ „Христо Ботев“ Машка Крумова пред десетките  граждани, събрали се на днешния втори юни пред Паметника на падналите във войните шуменци на пл. „Кристал“.  

Церемонията, по традиция, започна с минута мълчание и вой на сирени. Продължи с рецитал на стихове, сред които и Ботевия „Хаджи Димитър“. Поднесени бяха венци и цветя от името на областния управител и на кмета на Шумен, от политически формации, културни институти, училища, организации и граждани.

ШУМ.БГ