Ингрид Матей при момичетата и Тудор Матей при момчетата спечелиха първите места и най-много точки за Европейската купа за състезатели до 14 г. на турнира „Рапирата на Шумен“. В тази възрастова група спортистите от северната ни съседка окупираха призовите места и медалите, като доминацията им бе нарушена само от Якоб Манукян от Армения, спечелил бронз при момчетата.

Надпреварата се организира за втора поредна година от клуба по фехтовка „Шумен 1951“, а място на дуелите бе зала „Арена Шумен“. Тази година на турнира в Шумен участваха близо 100 рапиристи от Армения, България, Грузия, Румъния и Турция.

Освен състезанието за 14-годишните, което дава точки за еврокупата, в турнира имаше и надпревари за фехтовачи до 10 г. и до 12 г. Финалните боеве във сички възрасти бяха много оспорвани.

При 10-годишните победители са Александра Бъчварова от клуба домакин „Шумен 1951“ и Хасан Кемал от Турция. При 12-годишните първите места са за Селин Еце от Турция и Матей Лита от Румъния.

В отборната надпревара, която бе за 14-годишни състезатели победители и при момчетата, и при момичетата станаха Румъния 1, пред Румъния 2. При момичетата трети е отборът на Турция, а при момчетата смесеният отбор от рапиристи от Грузия и Армения.

ШУМ.БГ