Повишаване на икономическия потенциал на регионите и подобряване на конкурентоспособността на бизнеса е водещ приоритет на ГЕРБ-СДС за следващия мандат на управление. От коалицията са убедени, че късите хоризонти на досегашните правителства не са успешни и само пълен мандат може да даде възможност за изпълнение на целите, заложени в предизборната програма на ГЕРБ-СДС.

Въпроси, свързани с икономиката и развитието на бизнеса, бяха обсъдени по време на посещенията на водача на листата на ГЕРБ-СДС в Шумен Любомир Христов и кандидатите за народни представители Димитър Александров, Димитричка Недева, Стоян Тодоров, Станчо Баев и Кристиян Механджийски в шуменски предприятия през изминалата седмица.

В срещите се включи и кандидатът за евродепутат Емил Радев, който посочи, че българският бизнес има добри позиции на единния европейски пазар и не се налага да му се разясняват ползите от пълноправното членство в Шенген или еврозоната, но очаква от държавата ни стабилност, сигурна и предвидима икономическа среда, работещи европейски програми.

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Шумен Любомир Христов увери, че коалицията ще продължи целенасочено да подкрепя облекчаване на публичните услуги за бизнеса, защото добрата бизнес среда е в основата на успешната икономика. Според последното изследване на Института за пазарна икономика през 2021 г. общият размер на произведената продукция в център „Шумен“ е за 3,36 млрд. лв., или 27,2 хил. лв. на човек от населението (бли­зо до средните за страната стойности), като спрямо 2012 г. добавената стойност е нараснала със 70%.

„Това обаче не е достатъчно, защото сравнението е с една съсипана икономика, каквато беше преди десетина години. Винаги съм смятал, че от стопанското развитие зависи благосъстоянието на хората и затова ще направим всичко възможно, за да ускорим растежа на икономиката. В продължение на осем години като кмет съм работил за привличане на инвеститори и за облекчаване на административната тежест за бизнеса, което да направи нашия град привлекателен за предприемачите,“ коментира Христов.

Той заяви, че ще продължи да работи за превръщането на Шумен в индустриален център на Североизточна България. Стратегическото местоположение между пристанищата във Варна и Русе, близостта със 7 областни града, с Румъния на север и магистрала „Тракия“ на юг са ключови предпоставки, които трябва да се използват максимално. Върбишкият проход, Ришкият проход, пътят Силистра – Ямбол, „Хемус“ са също много важни за постигането на тази цел. Според Христов включването на Индустриалния парк през 2022 г. в списъка на индустриалните паркове със стратегическо значение за България е успех, който се дължи на съвместните усилия на тогавашната общинска администрация и на ръководството на парка. В програма на ГЕРБ е заложено създаване на 15 стратегически индустриални парка в страната и обновяване на закона за индустриалните паркове, което да даде възможност за балансирано териториално развитие.

Любомир Христов припомни, че с постановление на МС през 2019 г. правителството на ГЕРБ  отпусна 1.2 милиона лева за изграждане на инфраструктура в индустриалния парк. С тези средства беше построено новото кръгово, направен беше ремонт на старото кръгово и беше изградено ново осветление от бензиностанция „Петрол“ през „детелината“ до изхода от парка,“ каза Христов. И допълни, че през 2020 г., пак по време на правителството на ГЕРБ, от министерството на икономиката бяха отпуснати други 2.2 милиона лева на Община Шумен за цялостен ремонт на пътя от бул. „Симеон Велики“ до „Алкомет“ АД . Със собствени средства около 800 000 лв. бяха ремонтирани ул. „Индустриална“ и „Цветан Зангов“ – най-дългата улица, която минава през цялата индустриална зона от бул. „Ришки проход“ до бул. „Мадара“.

Връзката между образованието и бизнеса е другата важна тема, която беше обсъдена както по време на посещенията, така и на нарочна среща с бившия министър на образованието Красимир Вълчев. Двамата бяха категорични, че българското образование трябва да насърчава придобиването на практически знания и умения и ГЕРБ ще направи така, че да стимулира повече младежи да учат инженерни науки, математика, физика, от което икономиката има нужда.

„Във всички фирми чуваме едно и също – не достига работна ръка, налага се да се внасяме работници. Когато посещавам предприятията, виждам хора дори от Индия, Виетнам, Непал. Затова е изключително важно да развием професионалното образование, а училището и бизнесът да си партнират за осигуряване на качествена подготовка по различните професии, необходими за пазара на труда в региона,“ убеден е Христов.

По време на дискусиите стана ясно още, че ГЕРБ-СДС разработва нови национални и регионални политики за включване и на икономически неактивни лица на пазара на труда, в това число и бежанци, което би довело да решаването на проблема с недостига а работна ръка.

Пресцентър на Коалиция ГЕРБ – СДС - Шумен.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.