До момента са изразходвани малко над 13,5 млн. лв. от 20-милионния банков заем, който община Шумен изтегли за рехабилитация на улици и тротоари в града и селата.

Това каза пред журналисти днес кметът Христо Христов на инспекция по улици в града и 4 села. На проверката присъстваха още заместник-кметът арх. Николай Симеонов и специалисти по строителство в общината.  

За Шумен от заделените 16 млн. лв. са изразходвани 10,434 млн. лв. и остават 5,565 млн. лв. В селата от 4-те млн. са усвоени 3,088 млн., остават 911 000 лв.

„Неочакваните моменти, които срещаме при ремонтите, са свързани с подземната инфраструктура, чието състояние е лошо. Не можем да асфалтираме без да се направи тази подземна инфраструктура. Това налага спешно проектиране и търсене на допълнителни средства“, каза арх. Симеонов.

Най-сериозно е положението с пропаданията по ул. „Университетска“, където има проблем с големи канализационни колектори. Трудности са констатирани и с належащата смяна на водопровод на бул. „Ришки проход“, на ул. „Ален мак“.

„Обследване на канализацията се налага и по улиците „Лозенград“ и “Дедеагач“ и затова се и удължава и срокът за асфалтирането“, добави Симеонов.

Кметът Христо Христов обясни, че за пропаданията по улица „Университетска“, за които бе предявена гаранционна претенция по проекта ИСПА 2, е получен отговор от една  фирмите от консорциума, изпълнил проекта преди години. Строителят е изпратил представител и е съставен протокол. Поръчано е на независими експерти да направят обследване и да изготвят становище.

„Проблемът с „Ришки проход“ е свързан с това откъде да намерим допълнително пари за подмяна на водопровода, което забави дейностите. Успяхме да осигурим финансиране чрез държавния бюджет. Очакваме да подпишем споразумение с МРРБ и нещата могат да се развият много бързо. Става въпроса за около 1 млн. лв.“, каза кметът Христов.

ШУМ.БГ