Криптокралицата Ружа Игнатова, станала известна с измамата за милиарди паунди OneCoin, е плащала по 100 000 евро месечно за защита на сочения за един от най-големите наркобосове в България Христофорос Аманатидис-Таки. Това съобщава Би Би Си, като се позовава на свой български източник, близък до Игнатова.

Подозира се, че Таки е използвал финансовата пирамида OneCoin, за да изпира приходите си от трафик на дрога.

Българката, която е в списъка на 10-те най-издирвани от ФБР лица, е в неизвестност от 2017 г., когато служители на Съединените щати издадоха заповед за нейния арест. Ружа Игнатова основава "УанКойн" (OneCoin) - базирана в България компания, която търгува на пазара с криптовалута. "УанКойн" предлага на купувачите комисиона, ако продадат валута на други хора - Понци схема, маскирана като криптовалута. Така инвеститорите са измамени с 3,2 милиарда лири стерлинги.

Ричард Райнхард е човекът, започнал разследването на OneCoin в Службата за вътрешни приходи на САЩ заедно с ФБР. В първото си интервю след пенсионирането си в края на 2023 г., Райнхард разкрива пред Би Би Си за ключов герой, когото разследващите никога досега не са назовавали публично.

Това е именно Христофорос Аманатидис-Таки, който е осигурявал личната охрана на Игнатова.

"Казаха ни, че за физическата й сигурност е отговарял известен наркотрафикант. Името на Таки се появяваше повече от веднъж, не беше еднократно. Беше повтаряща се тема. Това съвпадна с информацията, която вече имахме - адвокати от правителството на САЩ казаха през 2019 г., че шефът на охраната на г-жа Игнатова е основна фигура на организираната престъпност в България, но не го назоваха", обяснява пред Би Би Си Ричард Райнхард.

Изтекли документи на Европол, видяни от журналисти, включени в разследващия екип на Би Би Си, показват, че преди Ружа Игнатова да изчезне през 2017 г., българската полиция е установила връзки между нея и Христофород Аманатидис-Таки. Според тях полицията е заподозряла Таки в използване на финансовата мрежа на OneCoin за пране на приходите от трафик на наркотици.

"Единственият човек, който може да я защити от всички тези разследвания, включително и от чужди агенции, беше Таки", е коментирал пред британската телевизия бившият зам.-министърът на земеделието Иван Христанов. Би Би Си е отправила запитване до българското правителство относно обвиненията за корумпирани служители. Не е бил получен отговор. Прокуратурата в София казва, че "не прикрива престъпления и лица, които евентуално са извършили престъпления".

Открити са обаче и други финансови връзки между Игнатова и Таки. В документите на Европол се споменава сложна сделка за продажба на парцел на българското Черноморие, който свързва една от компаниите на Игнатова със съпругата на Таки.

На 8 май 2012 г. Христофорос Аманатидис бе обявен за международно издирване с червена бюлетина на Интерпол, след като още през 2008 г. България издаде европейска заповед за арест срещу него, а в началото на юни 2009 г. прокуратурата му повдигна задочни обвинения, че заедно с Христо Вартерян - Ицо Исуса, е създал и ръководил организирана престъпна група за разпространение на дрога.

Дир.бг