Световната атлетика представи нов формат на световен шампионат, планиран да представлява грандиозен завършек на сезон 2026, с рекордни 10 милиона долара награден фонд, а унгарската столица Будапеща да бъде първият домакин.

Първенството ще се провежда на всеки две години, а златните медалисти ще получават по 150 000 долара като част от това, което според ръководството на Световната атлетика ще бъде най-големият награден фонд в спорта.

Първите състезания са насрочени за три вечери между 11 и 13 септември, като всяка сесия се провежда в рамките на три часа в опит да се предложи динамично събитие, което да завладее телевизионните зрители в глобален мащаб. Шампионатът ще включва между осем и 16 от най-добрите атлетите в света в дисциплина, а селекцията ще се базира основно на световните ранглисти. Очаква се да се състезават около 400 спортисти от 70 държави.

"С представянето само на най-добрите от най-добрите и с преминаването направо към полуфиналите и финалите, ние ще създадем незабавен натиск за максимално добро представяне на атлетите, които се стремят да претендират за титлата", каза президентът на Световната атлетика Себастиан Коу и добави:

"При наличието на най-големите звезди в атлетиката това ще бъде събитие, което не бива да се пропуска и означава, че леката атлетика ще организира голямо международно първенство всяка година, гарантирайки за първи път, че спортът ще се радва на максимален обхват на публиката на годишна база."

Традиционните шампионати на планетата на Световната атлетика също се провеждат на всеки две години. Будапеща прие първенството през 2023-а, а през 2025 година надпреварата ще се проведе в Токио.

БТА