Право, но и отговорност на всеки от нас е да гласуваме. Това е един от начините да заявим нашия глас и нашата позиция. За хората от община Каспичан и село Царев брод вотът на 9 юни трябва да спре спиралата от избори. Пред кандидатите за народни представители от коалиция ГЕРБ-СДС в Шумен те заявиха, че само правителство с пълен мандат може да внесе спокойствие в обществото и да даде по-добра перспектива за страната.

„Последните социологически проучвания посочват ГЕРБ-СДС като първа политическа сила с отчетлива преднина, затова е важно хората да излязат и да гласуват. Само стабилно правителство, ръководено от г-н Бойко Борисов или посочен от него човек, което да работи в името на страната ни, е решението,“ заяви на среща с избиратели в Каспичан настоящият народен представител от ГЕРБ-СДС и четвърта в листата Ралица Тодорова. Тя коментира, че един от успехите на групата на коалицията в настоящия парламент е включването на инфраструктурни проекти на общините в Бюджет 2024. „Това беше нашето условие като народни представители, за да подкрепим бюджета на Асен Василев, защото той в никакъв случай не е от най-добрите. Хората трябва да знаят, че благодарение на това предложение на г-н Борисов и на нашата парламентарна група, което беше подкрепено впоследствие и останалите парламентарни сили, бяха отпуснати около 4 милиарда лева за проекти на общините. За община Каспичан сумата е 10 млн. лева. Считам, че това би трябвало да се оцени от всички наши избиратели. Неприятното е, че няма развитие по нито един от тези проекти,“ допълни Тодорова.

Първият транш за Община Шумен по това перо трябва да е в рамките на 50 млн. лв. „Оставихме проекти за 160 милиона, от които към момента е стартирал само един – за събарянето на стария стадион в Шумен,“ коментира водачът на листата на ГЕРБ-СДС – Любомир Христов. „В момента държавата е в пълен застой. Но така беше и преди година когато бях кмет. И тогава се сблъсквах ежедневно с бездействието на министерствата. Хората искат осветление, искат пътища, и какво получиха срещу това. От 2021-ва година се смениха шест правителства, а в момента страната се управлява от седмото служебно само за четири години. България тъпче на едно място. Това безвремие трябва приключи на 9 юни,“ каза Христов.

Кметът на община Каспичан Златин Ценков коментира с недоволство и съжаление, че съседни общини, управлявани от кметове на други политически сили, вече са подписали споразумения и част от проектите им вече са в ход. Това е не добър атестат за начина, по който се управлява държавата и благодари на Любомир Христов и Ралица Тодорова, че се интересуват от това, което се случва в общината и са единствените, които се опитват да помагат за решаване на текущи проблеми. Той уточни, че повечето от проектите на общината са за ремонт на улици в града и малките население места, тъй като все още има пътища с трошенокаменна настилка. „А инфраструктурата е много важна за развитието на туризма в нашия район, който има сериозен потенциал в тази посока,“ посочи Ценков.

От съществено значение е подобряването на пътната инфраструктура в цяла  Североизточна България, което коалиция ГЕРБ-СДС – Шумен поставя като цел номер 1. „Не знам дали скоро сте преминавали през Ришки проход, но той не се поддържа. Много трудно се пътува, а там трафикът е огромен. Същото важи и за АМ „Хемус“. Нашият регион е от стратегическо значение за развитието на туризма и за бизнеса. В Индустриалния парк работят над 2600 души, като в едно от предприятията броят на служителите достига до 360. В момента са изградени и функционират 18 завода, един от които използва космически технологии за производство на безглутеново брашно и е един от най-модерните в страната. Всичко това изисква добра инфраструктура. Инвеститорите се интересуват от няколко неща – път, по който за превозват продукцията си, сметище, на което да изхвърлят отпадъците си, постоянен приток на вода, наличие на болница, културно-исторически обекти, кина и театри. Необходимо е да подпомогнем бизнеса, защото той осигурява работа. Така ще стимулираме хората да останат по родните си места,“ коментира водачът на листата Любомир Христов. Той посочи, че обезлюдяването на цели райони е тежък проблем за страната и припомни стряскащата статистика на БАН, според която в 2000 селища у нас за последните 30 години не се е родило нито едно дете.  „Не трябва да допускаме една трета от територията на България да се превърне в демографска пустиня,“ добави още той.

Осигуряването на питейна вода е другият проблем, който коментираха жителите на Каспичан и Царев брод.  Любомир Христов заяви, че като народен представител ще работи за възобновяване на т.н. проект „Дунав“, който е започнат още през 1975 г. Мрежа от шахтови кладенци с постоянен дебит захранват с чиста вода населените места до Лозница, но проектът е стопиран на следващата година, поради решение общините Шумен, Търговище и Велики Преслав да се водоснабдяват от язовир „Тича“. „Такъв алтернативен източник ще реши много от проблемите на Шумен, Каспичан, Нови пазар,“ категоричен бе водачът на листата на ГЕРБ-СДС.

 

За стабилна България в сигурна Европа – на 9.06. бюлетината е с номер 22 за избори за национален и Европейски парламент

Пресцентър на коалиция ГЕРБ-СДС – Шумен

Купуването и продаването на гласове е престъпление