И тази учебна година Професионална гимназия по селско стопанство и хранителни технологии – гр.Шумен реализира пореден успешен проект по програма „Еразъм+”. В рамките на акредитирания проект № 2023-1-BG01-KA121-VET-000115328, училището е част от национален консорциум за мобилност, съвместно с ПГМСС- гр.Разлог,  ПГСС „Сергей Румянцев” гр.Луковит и СНЦ „С идея за бъдещето – спорт, образование, култура” гр.Сандански.

В периода 13 май – 27 май, десет ученици от специалностите „Техник-технолог в хранително-вкусовата промишленост”, „Организатор на туристическа агентска дейност” и „Агроекология” придружени от учителката Елена Тодорова, проведоха 15-дневна мобилност, която включваше практическо обучение в успешни земеделски стопанства в град Маса, регион Тоскана, Италия. Приемаща организация в Италия бе Serindform Srl.

Програмата на мобилността включваше практическо обучение в успешни земеделски стопанства в Италия. Учениците имаха възможност да се запознаят с модерни технологии и методи в областта на селското стопанство, както и да придобият практически умения, свързани с техните специалности. Те наблюдаваха и участваха в различни процеси от ежедневната работа на стопанствата, включително управление на земеделските ресурси, зелени практики и технологии.

След приключване на практиката учениците получиха сертификат Europass mobility за преминато обучение, което ще им помогне при бъдещата реализация на пазара на труда.

Акредитираният проект включваше и участие на 2 учители от гимназията  в структуриран курс на тема „Дуална система на обучение в Германия”. Обучителна организация бе F+U Sachsen gGmbH от град Кемница, област Саксония, Германия. През едноседмичния престой българските учители се запознаха с основните принципи и методи на дуалната система на обучение, както и със структурата и функционирането й. Те разговаряха с преподаватели, инструктори, които вече обучават по този модел, и споделяха опит и добри практики.  Участниците получиха и обучение по методи на преподаване и оценяване, свързани с дуалната система, което им даде ценни умения и инструменти за работа в тяхната собствена образователна среда.

Учителите разбраха и за предимствата и начина на финансиране в дуалната система на обучение, която работи изцяло в полза и на учащите и на бизнеса.

Освен академичната и професионална информация, участниците имаха възможността да се запознаят с немската култура, традиции и начин на живот. Те посетиха различни туристически и културни забележителности в област Саксония. „ Проектите по програма „Еразъм+” играят важна роля за ПГССХТ – Шумен и за разширяването на професионалните хоризонти на учениците и преподавателите. Те не само предоставят възможност за придобиване на нови знания и умения, но и стимулират културния обмен и интернационализацията на образованието. Успешните реализации на тези проекти са доказателство за качеството на образованието в гимназията и ангажираността на учителите към професионалното развитие на своите ученици, заяви директорът Живко Желязков.

Финансирано от Европейския съюз. Изразените възгледи и мнения обаче принадлежат изцяло на техния(ите) автор(и) и не отразяват непременно възгледите и мненията на Европейския съюз или на Европейската изпълнителна агенция за образование и култура (EACEA). За тях не носи отговорност нито Европейският съюз, нито EACEA.