450 камери за видеонаблюдение ще бъдат поставени на ключови места в Шумен. 310 от тях ще са за наблюдение на МПС и кръстовища, а 140 ще са за наблюдение на лица и обекти.

За разширяването на видеонаблюдението в града говориха кметът Христо Христов и заместникът му по икономическа политика Николай Колев. Това стана на пресконференция по повод 200 дни от началото на мандата.

„Мониторинговият център ще бъде на общината, а полицията ще се възползва от нашите камери. Центърът ще бъде изграден съвместно с част от охранителните фирми в нашия град. Ходихме в Русе, видяхме какво са направили колегите там – имат тотално 100-процентово видеонаблюдение в целия град и всеки, каквото и да извърши, се наблюдава“, каза кметът Христов. Той обясни, че ще се използват средства от Интегрирани териториални инвестиции по ОП „Развитие на регионите“.

„Към момента проектът е на етап набелязване на основните точки, където да се разположат камерите. Предстои с консултации от външна фирма да се избере правилния софтуер, параметрите на камерите. Идеята е тези, които са за лица и обекти, да имат възможността за лицево разпознаване, за търсене по зададен параметър. Тези, които са за видеонаблюдение на МСП и кръстовища, ще трябва да засичат скорост, липса или наличие на предпазен колан, разговори по мобилен телефон“, обясни Николай Колев.

Разработваният проект за видеонаблюдение ще покрива 13-те входно-изходните точки на Шумен, 8 основни пътни артерии, 24 възлови кръстовища и зони за детска игра, включително парк „Кьошкове“, комплекс "Създатели на българската държава" и Градската градина.   

„В момента сме предвидили около 450 камери за разполагане, но едва ли това ще бъде достатъчно – това е само основата, върху която ще развиваме видеонаблюдението. Тук основната опасност е да не залитнем по варианти, които след това не биха ни позволили да надграждаме“, каза още Колев.

ШУМ.БГ