Чрез конкурс община Шумен ще избере проект, по който ще бъде обновена изцяло централната част на града. Конкурсът ще е с награден фонд и ще е на национално ниво.

„Искаме да има решение за нов облик и цялостна концепция за централната градска част на Шумен от Автогарата до пл. „Оборище“. В момента разговаряме с фирма, която ще ни съдейства за обявяването на конкурса и се надявам той да е факт съвсем скоро“, каза на пресконференция кметът Христо Христов.

Той заяви, че продължават преговорите със собствениците на недостроените сгради около Централна поща и все още не може да обяви резултат от тях.

Заместник-кметът по строителство и екология арх. Николай Симеонов допълни, че предстои да се изготвят проекти за ремонт, обновяване на повече от 40 обекта. Един от по-големите от тях е за централна градска част.  

„Предвиждаме да се направи подземна улица с пробив от паркинга за колите на МВР до връзката на бул. „Славянски“ с ул. „Васил Левски“. Така, освен че ще се свържат транспортно, ще има и от тази страна достъп до подземния паркинг. Другият достъп до подземната инфраструктура е от „Цар Освободител“. Разбира се, това е част от общия проект и общата концепция за новия облик на центъра“, обясни арх. Симеонов.

Други обекти, които ще се обновят и за тях ще се правят проекти са: зала „Младост“, междублокови пространства в кварталите „Боян Българанов“, „Тракия“, „Еверест“ и около ул. „Асен Златаров“, Градския пазар, парк „Кьошкове“, два общински пътя Шумен-Мараш и Костена река-Овчарово. Възложено е обследване на сондажа за минерална вода в Мараш, ще се работи по проекти за решаване на проблемите с водоснабдяването на селата Салманово, Струйно, Вехтово, Лозево, Градище, Черенча.

За изготвяне на проектите са заделени 2 млн. лв. „Отделили сме тези средства, за да имаме готови проекти и да може, когато се отдаде възможност за кандидатстване по национални или европрограми да имаме готовност“, подчерта кметът Христо Христов.

ШУМ.БГ