Григор Димитров остава в Топ 10 на световната ранглиста, макар да отпадна в четвъртфиналите на "Ролан Гарос". Това стана ясно, след като отново в тази фаза на турнир Карлос Алкарас (Испания) не пожали Стефанос Циципас (Гърция) и го отстрани след победа в три сета - 6:3, 7:6(3) и 6:4, за да си осигури полуфинал с другата млада звезда на тениса в лицето на Яник Синер.

Именно италианецът победи Гришо, а в понеделник ще стане първият представител на Апенините, който ще оглави подреждането на АТР. Това става факт заради оттеглянето на актуалния водач в ранглистата Новак Джокович, който е със скъсан менискус. Ако Циципас бе победил днес, то той щеше да задмине Гришо, но сега остава извън десетката.

Испанецът, двукратен шампион от Големия шлем, проби на два пъти гръцкия си съперник в първия сет - веднъж в първия гейм на мача, а после и в деветия, което се оказа достатъчно за 6:3 и преднина от сет.

Това бе четвърта победа за Карлитос срещу този опонент на Клей от общо шест успеха в битките помежду им.

Във втория сет Алкарас поведе с 2:0 след поредица от непредизвикани грешки на Циципас, който обаче не се отказа и постепенно се върна в мача, като прати втората част в тайбрек. Там обаче испанецът се развихри и при 1-1 спечели четири поредни точки, предрешавайки изхода - 7:6(3).

Циципас допусна първия пробив в третия сет след двойна грешка, с която Алкарас поведе с 4:3, а само три гейма след това Карлитос ликува като победител.

Дир.бг