Община Шумен ще прегради с телена мрежа част от пътното платно пред къщата на ул. „Цар Освободител“ 125, чийто покрив падна снощи. Целта е да се обезопаси участъкът. На този етап няма да се спира движението.

„Това, което може да направи общината в момента, е да обезопаси периметъра около сградата и да го разшири. Къщата е паметник на културата, със специален режим на опазване. За съжаление тя, въпреки че е ценност, се е превърнала и в проблем“, каза за ШУМ.БГ заместник-кметът по строителство Николай Симеонов.

Той допълни, че утре в Шумен ще пристигнат представители на Националния институт за недвижимо културно наследство, които ще дадат своите предписания за укрепване на сградата или за нейното събаряне.

Николай Симеонов припомни, че къщата е частна. „Общината отдавна е в кореспонденция със собствениците. Те са няколко, всеки със свое виждане за къщата и с различни парични претенции“, каза още заместник-кметът.

Къщата не е обитаема, не се поддържа от години и постепенно се руши. През 2017 г. части от нея отново се срутиха и то през деня. Тогава от община Шумен изпратиха писмо до собствениците да вземат мерки по обезопасяване на имота, но до днес резултат няма.

ШУМ.БГ