Под надслов "Детската безопасност - споделена отговорност" в Шумен започна научно-практическа конференция по пътна безопасност. Домакин на двудневния форум е ДГ „Дружба“, чийто екип ще представи авторски спектакъл и авторска детска книжка по пътна безопасност

Конференцията по пътна безопасност бе открита от кмета на Шумен Христо Христов. „Вярвам, че надсловът за споделената отговорност, най-вярно показва пътя за постигане на смисъла на нашето обществено усилие – живота и здравето на нашите деца. Без съвместните, целенасочени и ефективни действия на деца, родители, училища, органи на властта и обществени организации, няма и не може да има позитивен резултат в детската безопасност на пътя и в превозните средства.“, каза кметът на откриването, съобщиха от пресцентъра на общината.

Участие в конференцията взе директорът на ОД на МВР - Шумен ст. Комисар Георги Гендов, съобщиха от пресцентъра на полицията. „За мен е удоволствие и чест областната дирекция на МВР в Шумен да бъде съорганизатор на  такъв форум. Всички ние сме участници в пътното движение.  Радостно е, че има хора, които с много грижа работят за формиране на умения и навици с най-малките участници в пътното движение - децата. Получените знания днес, ще дадат резултати утре. Ако днес научим децата да спазват правилата, те ще продължават да ги спазват и като пешеходци, и като водачи“, каза ст. комисар Георги Гендов.

На старта на форума на интерактивната площадка в ДГ „Дружба“ под погледа на служители от сектор "Пътна полиция" се разиграха практически ситуации, допълниха от пресцентъра на полицията. Най-малките участници в пътното движение показаха знания и умения, свързани с безопасността на пътя и познаването на пътните знаци.

Директорът на ДГ „Дружба“ Анна Георгиева посочи, че организираната работа с деца е започнала в Шумен с делото на Венета Бучукова преди 40 години. „Ние ще продължим да полагаме усилия, защото детската градина е първото стъпало в обучението на децата. Възпитанието на обучението на децата е основополагащо и важно, а резултатите зависят от неговия учител. Работим интензивно със служители на пътна полиция към областната дирекция. Надявам се с всички педагози  тук, на този форум да  търсим алтернативни решения  за детската безопасност“, подчерта Георгиева.

В продължение на два дни, в рамките на конференцията, детски педагози и университетски преподаватели от цялата страна ще обменят идеи, научни разработки и практически опит в областта на обучението по програмата по безопасност на движение по пътищата за децата в детската градина.

Съорганизатори на конференцията са Община Шумен, Шуменски университет „Епископ Константин Преславски“, Регионалното управление на образованието - Шумен, сектор „Пътна полиция“ на Областна дирекция на МВР Шумен, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни.

ШУМ.БГ