Шест клуба от Висшата лига ще трябва да продават играчи до края на месец юни, за да изпълнят финансовите изискванията на лигата и да избегнат санкции, твърди Sky Sports. Засегнатите отбори са Челси, Нюкасъл, Евертън, Астън Вила, Нотингам и Лестър, който сега влезе в елита.

Според правилата за рентабилност и устойчивост на Висшата лига клубовете нямат право да допускат загуба от 105 млн. паунда за период от 3 години.

30 юни бележи краят на финансовата година във Висшата лига, а трансферният прозорец отваря на 14 юни. Това на практика означава, че за двете седмици до крайния срок, в които сделките ще са позволени, тези клубове ще трябва да продават играчи, за да оправят бюджетния си баланс.

Не е ясно колко са загубите във всеки клуб, но и шесте клуба трябва да увеличат приходите си в краткосрочен план, за да не рискуват наказания.

На Евертън, който е сред заплашените и сега, бяха отнети общо осем точки за две различни нарушения през миналия сезон, а на Нотингам Форест бяха отнети четири точки за едно нарушение.

Новината идва на фона на съдебната битка между Манчестър Сити и ръководството на Висшата лига. Шампионите са обвинени в нарушаване на куп финансови правила, а от лагера им отговориха с контрадело.

Дир.бг