Карлос Алкарас е първият финалист на "Ролан Гарос" след епична битка в пет сета срещу Яник Синер в мача, който вероятно ни показа бъдещето (а защо не и настоящето) на върха на мъжкия тенис.

Испанецът спечели с 6:2, 3:6, 6:3, 4:6, 6:3, след като два пъти изоставаше в сетовете. Само на 21 години Карлитос отива на третия си финал в турнир от Големия шлем, след като вече има титли на "Уимбълдън" и US Open. В неделя той ще срещне Каспер Рууд или Александър Зверев, които ще спорят за място на финала по-късно в петък вечерта.

Че "Ролан Гарос" ще има нов шампион, се знаеше още преди полуфиналите. Отпадането на Новак Джокович заради травма, оттеглил се преди сблъсъка с Рууд, подпечата това.

Нещо повече - турнирът в Париж е символичен по някакъв начин. За първи път от 2004-а във финала няма да има нито един от Джокович, Роджър Федерер или Рафа Надал. За първи път от 2003-а пък, в първите два турнира от Шлема за годината, не виждаме нито едно от тези три имена.

А тези двамата, които днес изнесоха зрелището на "Филип Шатрие", ще са следващите "големи" - или поне двама от тази група, която ще доминира мъжкия тенис.

22-годишният Синер от понеделник ще е №1 в ранглистата, независимо от поражението днес, а преди мача с Алкарас бе 12-0 през годинита в мачове от Шлема.

Той тръгна много мощно в мача и с прецизна игра взе първия сет с 6:2. Карлитос отвърна огнено - 6:3, а в третия сет влезе като фаворит, очевидно на гребена на психологическата вълна.

Но Яник просто не се притеснява никога, от никого и при никакви обстоятелства. Овладя емоциите на съперника, отново хирургически точно проби в решаващ момент и затвори сета с 6:3.

Някъде тук обаче започнаха проблеми с пръстите в дясната ръка на италианеца, който поиска и помощ от медицински лица в едно от прекъсванията. Видимо не му бе комфортно, но успя да преодолее болката и продължи.

Алкарас проби в решаващ миг - при 5:4, за да изравни сетовете и отново да яхне вълната на предимството като психология.

И този път не я изпусна. Проби още на старта на петия сет, затвърди пробива и поведе с 3:0. Синер отвърна с агресивна игра и търсене на уинъри, но Алкарас вече владееше положението. Двамата показаха страхотно разнообразие, психика, смелост... Всичко, което искаш да видиш от топ играчи.

Карлитос вдигна победно ръце след 4 часа и 10 минути страхотна битка и е на един мач от първата си титла на "Ролан Гарос". Там, където идолът му Рафа Надал вдигна трофея 14 пъти в изумителната си кариера.

В понеделник Синер ще е №1, а Алкарас - ако спечели финала, ще е номер 2.

Ако не - ще е трети след Джокович, но съвсем близък като точки до сърбина.

Новата вълна от "големи" очевидно вече е тук и няма какво да я спре.

Само на 21 и 22 години, съответно, Карлитос и Яник показаха и днес какво ни очаква в следващите сезони.

Дир.бг