Започна транспортирането към изборните секции в Шуменска област на машините за утрешния парламентарен вот. Доставката им се осъществява с предварително наети транспортни средства под полицейска охрана, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Шумен.

В областта са сформирани 302 стационарни и 16 подвижни избирателни секции.   
В 252 от тях ще се гласува и с машина. Другите са малки и вотът там ще  само с хартиени бюлетини.

„Машините са 252 и ще бъдат инсталирани в 252 секции. Няма секция в областта, в която да има по-голям брой избиратели, за да се наложи монтаж на втора машина“, каза комисар Румен Симеонов.

Машините ще се доставят по 9 направления в населените места. Всяка машина е с индивидуална пломба, която се отваря от техник, определен да се грижи за монтажа и поддръжката ѝ.

От пресцентъра на полицията уточниха, че над 400 служители от структурните звена на МВР ще осигуряват охраната на изборните секции, обществения ред, реагиране на сигнали, охраната на изборните материали и пожарната безопасност преди началото на вота и до края на изборния ден на 9 юни.

На територията на областта на разположение ще бъдат и 29 мобилни групи, които ще работят по постъпили сигнали за нарушения, свързани с изборния процес, за осигуряване на обществения ред, пътната безопасност и работа по престъпления от общ характер.

От полицията напомниха, че в изборното помещение не се допускат въоръжени лица и такива, носещи предмети, опасни за живота и здравето на гражданите. Забранява се използването на мобилни телефони, фотоапарати или друга възпроизвеждаща техника с цел заснемане на начина на гласуване. В секционната комисия полицейските служители ще вземат отношение при констатиране на нередности и нарушения на обществения ред и в помещенията за гласуване.

На телефон 02 90 112 98, 054 800588 и имейли shumen@mvr.bg ,izbori@mvr.bg могат да се подават сигнали за нарушения или евентуални престъпления, съотносими към отговорностите на МВР в изборния процес.

ШУМ.БГ