В нормална обстановка започна изборният ден във всички 302 стационарни избирателни секции в Шуменска област. Секционните помещения и съдържащите се в тях материали са предадени на последната комисия в 7,15 часа, съобщиха от полицията. През нощта и сутринта не са регистрирани нарушения на обществения ред, свързани с изборите.

От Районната избирателна комисия /РИК/ информираха, че във всички секции има необходимия кворум. В Комисията не са постъпили сигнали за нередности или за нестартирали устройства за машинно гласуване.

191 кандидати от 31 партии и коалиции се борят за влизане в 50-тото Народно събрание от 30-ти МИР-Шумен. Квотата на областта е 6 депутати.

187 303 жители на Шуменска област са в списъците за изборите за Народно събрание. 162 473 души са в списъците за Европейски парламент.

За реда, сигурността и спокойствието в областта и охрана на изборните помещения са ангажирани над 400 служители. На разположение в ОДМВР-Шумен са 29 мобилни групи. Във всяка от тях са включени разследващи полицаи, служители на охранителна и криминална полиция.

„Български документи за самоличност“ към ОДМВР-Шумен ще работят в днешния ден от 8,30 до 19,30 часа. Служители ще окажат съдействия на граждани, които искат да гласуват, но са с изгубени, откраднати, повредени или унищожени лични карти и документи с изтекъл срок. Ще им бъдат издавани удостоверения, които ще служат само и единствено да упражнят правото си на глас.

Гражданите могат да подават сигнали, свързани с нарушения, които възпрепятстват нормалното протичане на изборния процес на тел: 054 800 588, 02 90 112 98, и имейли shumen@mvr.bg, izbori@mvr.bg.

През целия ден екипът на ШУМ.БГ ще следи за избирателната активност, както и за нарушения, а вечерта и през цялата нощ своевременно ще предоставя данни от Районната избирателна комисия за резултатите от вота.

ШУМ.БГ