Тази нощ в окупирания от Русия полуостров Крим са чути експлозии. Движението по Кримския мост е блокирано, съобщава украинската агенция УНИАН.

Военни наблюдатели предполагат, че ударите са нанесени по военен обект край село Наумовка. На места електрозахранването е прекъснато.

По-рано, в традиционното си видеообръщение, украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че работи по ново споразумение с Германия за предоставяне на подкрепа, предадоха ДПА и БНР. Той не предостави детайли за споразумението, но допълни, че предстои сключването на двустранно споразумение и със САЩ за дългосрочна подкрепа за Украйна. Очаква се Съединените щати да предоставят гаранции в областта на сигурността.

Рамзан Кадиров обяви, че руските сили са превзели украинско гранично село

Чеченският лидер Рамзан Кадиров обяви, че руските сили, водени от чеченските специални части "Ахмат", са поели контрол над украинското гранично село Рижевка (Риживка на украински) в северната Сумска област, съобщиха Ройтерс и БТА.

Кадиров, който ръководи южната кавказка руска република Чечения от 2007 г., заяви, че "Ахмат" са водили руските сили, овладели селището от другата страна на границата с руската Курска област.

В коментар, публикуван в социалната мрежа "Телеграм", Кадиров заяви, че "мащабното планирано напредване" е довело до "значителни загуби на украинската страна, която беше накарана да отстъпи".

Руското министерство на отбраната не е излизало с изявление по темата. Коментар няма и от украинските военни. Ройтерс не успя да потвърди съобщението по независим път.

Представител на местните власти отрече Рижевка да е превзета, съобщи Франс прес.

По-рано този месец командването на "Ахмат" заяви, цитирано от ТАСС, че силите му са разположени в руската гранична Белгороска област - източно от селището, за което се твърди, че е превзето.

Миналия месец Кадиров заяви по време на среща с руския президент Владимир Путин, че десетки хиляди от неговите войници са готови да се бият за Русия в Украйна и че общо 43 500 бойци вече са служили във войната на Москва срещу съседната държава.

През последните седмици Въоръжените сили на Украйна предупредиха, че се наблюдава струпване на руски сили около Сумска област, които се готвят за бойни действия.

Дир.бг