Украинският президент Володимир Зеленски и германският министър на отбраната Борис Писториус посетиха днес украински войници, който участват в обучение в Германия за боравене със системата за противовъздушна отбрана "Пейтриът", предаде ДПА, на която се позова БТА.

Двамата отидоха тази вечер на военен полигон в Северна Германия. Точното му разположение не беше разкрито от съображения за сигурност.

Зеленски пристигна там днес от германската столица Берлин, където взе участие в международна конференция за възстановяването на Украйна и държа реч пред Бундестага. Намерението е да се насърчи европейската подкрепа и инвестиции в страната.

В същото време, кметът на Харков, който също е на конференцията в Берлин, съобщи, че украинската армия е ударила позиции за изстрелване на ракети в Русия, което е помогнало да се намали броят на атаките срещу подложения на тежък обстрел град в Украйна.  

В края на миналата седмица президентът на САЩ Джо Байдън одобри използването на американски оръжия за нанасяне на удари по цели на територията на Русия, които са били използвани за нападения срещу Харков, втория по големина град в Украйна.

Зеленски: За да се браним, ни трябват още системи "Пейтриът"

Украинският президент подчерта пред министър Писториус, че Украйна се нуждае от най-малко още седем системи "Пейтриът", за да защитава своите градове. "Противовъздушната отбрана е отговорът на всичко", каза той, имайки предвид руските атаки с планиращи бомби, крилати ракети и дронове.

Германия досега е доставила на Украйна две системи "Пейтриът" и ракети за тях. Трета система, за използването на която в момента се обучават украински военни, е обещано да бъде доставена скоро.

Според Бундесвера, девет системи "Пейтриът" ще останат в Германия. Още осем нови системи в момента се поръчват, посочва ДПА.

dir.bg