Синът на американския президент Джо Байдън - Хънтър, беше признат за виновен по три обвинения в престъпления, свързани с покупката на пистолет през 2018 г.

"Признаването на Хънтър Байдън за виновен в това, че е излъгал за употребата на наркотици, когато е кандидатствал за разрешително за оръжие, едва ли ще повлияе на президентската кампания и на това как ще гласуват американците на изборите през ноември [...] Но осъдителната присъда със сигурност ще бъде тежък личен удар за президента на САЩ", съобщава Би Би Си.

54-годишният Байдън е първото дете на действащ президент на САЩ, което някога е осъждано в наказателен процес. Миналата седмица президентът заяви, че няма да помилва сина си.

Байдън остана напълно неподвижен, докато съдебен служител прочете присъдата на глас. Преди да напусне съдебната зала, той прегърна адвокатите си и целуна съпругата си Мелиса Коен Байдън. Той и съпругата му, заедно с първата дама Джил Байдън, напуснаха сградата на съда няколко минути по-късно с джипове на тайните служби, съобщава в. "Файненшъл Таймс".

Байдън-младши е заплашен от максимална присъда от 25 години затвор, но е много по-вероятно да получи две години или по-малко - или дори изобщо да не бъде лишен от свобода, тъй като е извършител на престъпление за първи път и престъпленията са свързани само с един пистолет, който никога не е бил използван за насилие. Съдия Мариелен Норейка, която наблюдава процеса, ще определи присъдата. Тя заяви, че очаква да произнесе присъдата след около четири месеца.

Байдън е изправен и пред федерални наказателни обвинения за това, че уж не е платил навреме данъци за над 1,4 млн. долара. Съдебният процес по това дело е насрочен да започне през септември в Лос Анджелис.

Обвиненията, свързани с оръжията, са свързани с покупката на револвер Colt от Байдън в оръжеен магазин в Уилмингтън през октомври 2018 г. По това време, според прокурорите, Байдън е бил пристрастен към кокаин. Прокурорите твърдят, че по време на покупката той е подписал документи, в които лъжливо е заявил, че не употребява незаконни наркотици. Притежаването на оръжие от употребяващи наркотици е незаконно и е незаконно да се лъже във формулярите за закупуване на оръжие.

Прокурорите твърдят, че Байдън е притежавал оръжието в продължение на 11 дни, преди вдовицата на брат му, Хали Байдън, да го намери и да го изхвърли в контейнер за боклук пред магазин за хранителни стоки. Мъж, който претърсвал кофите за боклук за рециклируеми отпадъци, намерил пистолета и по-късно го предоставил на полицията.

Байдън със сигурност ще обжалва присъдата. В мотивите по досъдебното производство адвокатите му твърдят, че федералният закон, забраняващ на употребяващите наркотици да притежават оръжие, е противоконституционен съгласно все по-разширяващото се виждане на Върховния съд за правото на носене на оръжие, произтичащо от Втората поправка. Норейка, назначена от Тръмп, отхвърли конституционния аргумент, но се очаква екипът на Байдън да го повдигне отново при обжалването.

Съдебният процес започна на 3 юни. Сред свидетелите, призовани от прокурорите, бяха трима от бившите любовни партньорки на Байдън, които през 2018 г. свидетелстваха за честата му употреба на наркотици.

Хънтър Байдън е отказал да свидетелства в своя защита.

Присъдата идва само няколко седмици преди първия президентски дебат, насрочен за 27 юни. Президентът ще се изправи срещу друг човек, който е наскоро осъден за престъпление: бившият президент Доналд Тръмп. Това е последният епизод от сезона на кампанията, който стана неразривно свързан със системата на наказателното правосъдие, въпреки че кампанията на Тръмп до голяма степен мълчеше по време на процеса срещу Байдън след години на нападки срещу сина на президента, пише още "Файненшъл Таймс".

dir.bg