Три руски кораба и ядрената подводница "Казан" преминаха на 30 морски мили или 54 километра югоизточно от бреговете на Флорида, САЩ, съобщава "Маями Хералд". Това са първите по рода си маневри, предприемани от Москва през последните няколко години.

Руското министерство на отбраната заяви, че военноморската му група ще се базира в столицата на Куба. Тя вече е пристигнала в Хавана и е симулирала атаки срещу враждебни цели в морето и във въздуха по време на своето пътуване.

По-късно стана ясно, че при при навлизането си в кубински води руските кораби са били посрещнати от специална церемония с 21 топовни салюта.

Ядрената подводница "Казан" е въоръжена с крилати, а не с междуконтинентални балистични ракети. В групата влиза и фрегата "Адмирал Горшков", въоръжена с хиперзвукови ракети "Циркон".

Основната задача на групата е поразяването на вражески кораби и самолетоносачи.

Разузнаването на САЩ твърди, че руската групировка не носи ядрено оръжие. Освен това тя е била съпроводена от американски и канадски бойни кораби в близост до Флорида.

"Преди всичко целта на бойните кораби е да напомнят на Вашингтон, че не е приятно, когато съперник се намесва в близост до теб", посочи Бенджамин Гидън, директор на Латиноамериканската програма в базирания във Вашингтон мозъчен тръст Центъра "Уилсън", цитиран от БТА.

"Това също така напомня на приятелите на Русия в региона, включително на противниците на САЩ Куба и Венецуела, че Москва е на тяхна страна", добави той.

Учението се случва няколко седмици, след като президентът на САЩ Джо Байдън разреши на Украйна да използва щатски оръжия за удари в Русия.

Очаква руските кораби да останат в региона през цялото лято. Смята се, че в ученията ще се включат и група руски самолети.

Dir.bg