Падналият снощи проливен дъжд причини щети по пътната инфраструктура в Шумен. Повечето обаче са на улици, които са в гаранция или пък все още тече ремонт и ще бъдат отстранени за сметка на фирмите изпълнители.

Това заяви пред ШУМ.БГ зам.-кметът по строителство и екология на Шумен арх. Николай Симеонов, който рано сутринта бе на повторен оглед из града.

Най-сериозно пострадала е улица „Бенковски“, където наскоро нареденият паваж се е свлякъл на улица „Васил Левски“. Там ремонт с пари от 20-милионния общински заем извърши „Автомагистрали – Черно море“. Хлътвания има и по паважа на близката улица „Хаджи Димитър“. Сериозно е положението и по бул. „Ришки проход“, където се подменя водопровод и има отмивания на обратните насипи.    

„Тук улицата трябва да се възстанови изцяло и да се помисли за ново отводняване, което да предотврати подобно стечение на обстоятелствата. Качеството на изпълнение дори да е добро, трябва да се помисли за техническо решение, което да реши проблема трайно“, каза за улица „Бенковски“ арх. Симеонов.  

Обясни, че свличането на паважната настилка е станало заради недостатъчен капацитет на дъждоотвеждащата система, а не поради некачествена работа на фирмата, изпълнила ремонта.

„Обектите са в строеж, гаранционни, така че няма да има финансови притеснения“, каза зам.-кметът.

Той добави, че в града има няколко участъка с нарушена асфалтова настилка, които обаче не са от наскоро ремонтираните и за тях общината ще се погрижи със средства, заложени в годишната програма за летни ремонти. Ресурсът за 2024 г. е около 1 млн. лв.

ШУМ.БГ