Отбранителната индустрия на Турция започна масово производство на бойния танк Altay ("Алтай"). Това заяви президента на Turkish Defence Industries Халук Горгун.

Той заяви, че турският танк е претърпял важни актуализации, преди да влезе в серия. Те са го подготвили в съответствие със съвременните бойни изисквания.

"Много подсистеми са локализирани и са включени най-новите технологии и иновации, за да се подобрят бойните му способности", обясни Горгун.

С други думи, производството на танка по-трудно може да се засегне от евентуален срив в доставките на компоненти от чужбина. Другите големи промени са свързани с подобрения в по-прецизно и бързо откриване, насочване и атакуване на вражески елементи.

"Алтай" е модерен боен танк, оборудван с мощно въоръжение, включващо основно 120 мм оръдие, дистанционна оръжейна станция с картечница 7,62 мм или 12,7 мм и 7,62 мм коаксиална картечница. Защитата му се основава на модулна композитна броня.

Турският танк тежи 65 тона и може да достигне максимална скорост от 70 км/ч. Оперативният обсег е от 500 км. Той е снабден още със система за лазерно предупреждение, система за идентификация на целите на бойното поле, CBRN (химическа, биологична, радиологична и ядрена) защита, система за пожарогасене и потискане на експлозия. Освен това е оборудван с 360-градусова система за ситуационна осведоменост, осигуряваща цялостен и подробен изглед на заобикалящата го среда.

"Алтай" се управлява от четиричленен екипаж и има размери от 7,3 метра дължина, 3,9 метра ширина и 2,6 метра височина. Тези характеристики го правят тежко въоръжен, добре защитен боен танк, способен да се движи бързо през различни терени.

Историята на танка "Алтай" започва през 1996 г., когато необходимостта от нов основен боен танк за сухопътните сили на Турция води до решението за разработване и производство на собствена машина.

За разлика от други страни със собствени танкове, Турция сама произвежда своето оръдие. За това обаче помага Южна Корея, която осъществява технологичен трансфер към южната ни съседка.

Двигателят в танка е на Hyundai и има 1500 к.с., а трансмисията също е южно корейска.

Освен прилики, между турския танк и южнокорейския K2 Black Panther има и разлики. "Алтай" е по-брониран и с повече внимание върху защитата. Това обяснява по-голямото му с близо 10 тона тегло спрямо K2 Black Panther.

Счита се, че по-добрата защита може да предпази танка от атаки с дронове и антитанкови ракети. Турция имаше горчив опит с германския танк Leopard 2A4, който се оказа лесен за унищожение по време на военната кампания на Анкара в Сирия.

Турция вече е поръчала първата партида от 250 бройки от "Алтай", като договорът за производството им струва 3,5 милиарда долара. Очакват се още три подобни партиди. Така бройката на турския танк в армията на Анкара би достигнала до 1000 единици.

Като е възможно те да са на версия с необитаем купол, която е в процес на разработка.

Катар също е поръчал 100 бройки от турския танк.

Интерес към машината има и от Азербайджан, Пакистан, Саудитска арабия и други страни от Близкия Изток. Прогнозната цена на една бройка е 13 милиона долара.

dir.bg