Президентът на САЩ Джо Байдън няма да присъства на тазвечершната вечеря на лидерите на седемте развити индустриални демокрации, които участват в срещата на върха на Г-7 в Южна Италия, предаде ДПА, като се позова на предварително съобщение на Белия дом. Вашингтон не посочи причина за отсъствието на Байдън, който се срещна по-рано тази вечер с украинския президент Володимир Зеленски, за да подпише с него 10-годишно двустранно споразумение за сигурност, насочено към укрепване на отбраната на Украйна срещу руските нашественици, предаде Ройтерс.

Според текста споразумението трябва да бъде стъпка към членство на Украйна в НАТО. То гласи, че "страните признават, че това споразумение подпомага изграждането на мост към членство на Украйна в алианса на НАТО".

Зеленски отдавна се стреми към това членство, но съюзниците се въздържат да предприемат тази стъпка. Западният алианс разглежда всяко нападение, предприето срещу една от неговите 32 страни членки, като нападение срещу всички съгласно клаузата на член пети от учредителния акт. "В случай на въоръжено нападение или заплаха за такова срещу Украйна, висши представители на САЩ и Украйна ще се срещнат в рамките на 24 часа, за да се консултират за отговора и да определят какви допълнителни отбранителни нужди са необходими на Украйна", се казва в споразумението.

Съгласно споразумението САЩ потвърждават подкрепата си за защитата на суверенитета и териториалната цялост на Украйна на фона на подновения натиск от страна на Русия на източния украински фронт.

"За да се гарантира сигурността на Украйна, и двете страни признават, че тя се нуждае от значителни военни сили, стабилни технически възможности и устойчиви инвестиции в отбранителната си индустриална база, които са в съответствие със стандартите на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО)", се казва в текста.

"САЩ имат намерение да предоставят дългосрочна материална, обучителна и консултантска, поддържаща, разузнавателна, охранителна, отбранително-промишлена, институционална и друга подкрепа за развитието на украинските сили за сигурност и отбрана, способни да защитават суверенна, независима и демократична Украйна и да възпират бъдеща агресия", добавя се в документа.

Украйна и Япония също подписаха 10-годишно споразумение за сигурност. Повече от две години след като беше нападната от Русия, Украйна вече е подписала 15 други подобни споразумения, гарантиращи ѝ дългосрочна подкрепа от страна на съюзниците ѝ, включително Великобритания, Франция и Германия.

"През 2024 г. Япония ще предостави на Украйна 4,5 млрд. долара и ще продължи да ни подкрепя през целия 10-годишен срок на споразумението", обяви Зеленски в "Екс". Той добави, че споразумението предвижда помощ в областта на сигурността и отбраната, хуманитарна помощ, техническо и финансово сътрудничество. Зеленски благодари на Япония за "непоколебимата солидарност" и отдаденост към защитата на международното право.

По-рано италианският президент Серджо Матерела покани участниците в Г-7 на вечеря в замъка в пристанищния град Бриндизи. Байдън пристигна на срещата на върха след държавно посещение във Франция по случай 80-годишнината от десанта на съюзниците в Нормандия по време на Втората световна война. След това той отпътува за кратко за САЩ. 

Предвижда се американският президент да напусне срещата на върха преди официалното ѝ приключване утре вечер, за да присъства на събитие за набиране на средства за предизборната си кампания, отбелязва ДПА.

Папа Франциск ще разговаря с част от лидерите на Г-7 

Очаква се папа Франциск да разговаря с лидерите на САЩ, Украйна, Франция и Индия в кулоарите на срещата на върха на Г-7, предаде Ройтерс, като се позова на Ватикана. Франциск, който през януари предупреди за "перверзните опасности" от изкуствения интелект, утре ще участва в дебатите за новите технологии. Той е първият папа, който ще се включи в дискусии на Г-7.

В програмата за еднодневното участие на Франциск във форума се посочва, че той ще има двустранна среща с американския президент Джо Байдън, който изповядва католицизма. От Римокатолическата църква казаха още, че Светият отец ще разговаря на четири очи с украинския лидер Володимир Зеленски, френския президент Еманюел Макрон, индийския премиер Нарендра Моди, бразилския държавен глава Луиз Инасио Лула да Силва, канадския премиер Джъстин Трюдо, турския президент Реджеп Тайип Ердоган, кенийския президент Уилям Руто, алжирския президент Абделмаджид Тебун, както и с ръководителя на МВФ Кристалина Георгиева.

А какъв е вкусът на Г-7?

Този въпрос се повдига покрай творението на майстора на сладоледи Енцо Янаконе. Той е от град Гроталие в пулийската провинция Таранто, а срещата на Г-7 се провежда в курорта в Борго Еняция в областта Пулия. 

Янаконе е създал специално сладоледено изкушение, вдъхновено от този форум. Сладоледът е със седем разноцветни топки, всяка със специфичен вкус от градчета в Пулия, пише "Куотидиано ди Пулия", цитиран от БТА. Седемте топки представляват седемте страни от Г-7.

Седемте вкуса са толкова разнородни, колкото са и седемте държави от Голямата седморка. Една от топките е с вкус на различни местни дребни сладки - бисквитката от Челие Месапика, друга е като сладката "въздишка" от Бишелие и третата като сладкишчето "коломбино" от Мандурия. Четвъртата топка е с вкус на бадеми от Торито, петата е с вкуса на череши от Тури, шестата с вкуса на десерта на основата на мед, бадеми и захар "купета" от Саленто. Седмата топка поднася изненада и е с вкуса на изкушаващото полутвърдо сирене "качокавало", което за кратко в началото на зреенето му се слага във вино и което заради това е известно и като "пияно сирене" от Мартина Франка.

Засега сладоледният виртуоз не дава индикация коя топка за коя точно държава от Г-7 се отнася, а оставя на онези, които опитват сладоледа му, да се произнесат по темата.

Дир.бг