В 50-тото Народно събрание от Шумен влизат по двама депутати от ДПС и по един от ГЕРБ-СДС, „Възраждане“, ПП-ДБ и "БСП за България".

Решение 3468-НС на ЦИК е взето на база метода Хеър-Ниймайер.

Припомняме, че на извънредните избори в неделя Движението за права и свободи получи 33,5% от гласовете на избирателите, следвано от ГЕРБ с 19,59%, „Възраждане“ с 11,6%, ПП-ДБ с 10,46% и "БСП за България" - 7,81%.

Имената на избраните народни представители ще бъдат обявени в края на седмицата, защото кандидатите, които са избрани от повече от един изборен район, имат срок да решат от кой изборен район желаят да станат депутати, или пък да се откажат изобщо от депутатско място и вместо тях да влезе следващият.

Първите двама от листата на ДПС в Шумен са Айсел Руфад и Хамид Хамид, а листата на ГЕРБ-СДС се води от Любомир Христов. Всички те са кандидати само от един избирателен район.
Акад. Николай Денков е водач на листите в Шумен и Бургас. Втора в шуменската листа е Нели Димитрова, но ако Денков реши да стане депутат от Бургас, в Народното събрание ще влезе третият в шуменската листа Захари Борачев, който "прескача" Димитрова спреференции.

Първият в листата на „Възраждане“ Веселин Вешев е кандидат от Шумен и от Търговище. Втори в Шумен е Ивайло Обретенов.

Водачът на шуменската листа на "БСП за България" Борислав Гуцанов е първи и в Бургас. Втора тук е Катя Кайрякова.

ШУМ.БГ