Знамена на България и на Шумен, които да развеят на Световното ученическо първенство по баскетбол, дари кметът Христо Христов на отбора на ППМГ „Нанчо Попович". Тимът ще играе на форума в Макао, Китай.

Градоначалникът прие днес в сградата на общината момчетата, треньорите им и родителите им, за да им пожелае успешно представяне на световните игри.

„Поздравявам ви за тази възможност да представите България и Шумен в Китай. Изпращаме ви, за да покажете какво можете и да се представите добре. Надявам се да ви посрещнем като победители“, заяви кметът Христо Христов.

Благодарности към общината и към всички родители и фирми, които са помогнали да се събере сумата от 60 хил. лв, за да участва отборът на световното в Китай, отправи директорът на ППМГ Вилиола Любенова. „Пожелавам им да са здрави, пътуването да премине леко и успешно да представят гимназията, града и България“, каза Любенова.

От името на момчетата в отбора капитанът Станислав Бънков обеща, че ще се раздадат докрай в мачовете. „Тренираме заедно от десет години, познаваме се добре, сплотени сме. Отиваме да печелим и да се раздадем. Ако сме по-добри, ще победим“, каза Бънков.

20 отбора участват на световното ученическо първенство по баскетбол в Китай. Тимовете са разделени в 4 групи. Шуменският състав е в предварителна група с тимове от Китай, Гърция, Турция.

Треньори на отбора са Галя Димитрова, учител по физическо възпитание и спорт в ППМГ и Андрей Джамбазов, треньор в БК „Шумен“. По думите им, групата, в която е попаднал отбора, е „желязна“, защото съставите на Турция и Гърция са неизменно сред водещите отбори на шампионатите, а китайците се очаква да имат домакинско предимство.

Шумен ще има представител и при реферите на световното - Георги Железов.

Отборът заминава за Китай в края на тази седмица. Мачовете по баскетбол на Световното ученическо първенство по баскетбол започват на 25 юни. Баскетболистите на ППМГ „Нанчо Попвич“ заслужиха място на световно първенство, след като миналата година станаха ученически шампиони на България за 11.-12. клас.

Това в втори тим по баскетбол от ППМГ, който ни представя на световни игри. През 2018 г. в Белград състав участва в надпреварата по баскетбол 3х3.

ШУМ.БГ