Съветници смятат, че управителите на общински здравни дружества получават твърде високи заплати и искат размерът им да се преразгледа.

За това настояват в две отделни, но близки по смисъл докладни записки шуменските парламентаристи от групата на ГЕРБ и независимият Павел Павлов.

Възнагражденията на шефовете на общински лечебни заведения станаха ясни преди месец, когато бяха публично оповестени от кметската администрация. Тогава се разбра, че управителката на шуменската Поликлиниката д-р Магдалена Ангелова през март се е разписала под 19 560,52 лв., а ръководителят на Онкологичния център д-р Свилен Арнаудов е взел 13 887,75 лв.

В докладната си записка общинският съветник Павел Павлов казва, че такива възнаграждения са „обществено неприемливи“, тъй като са 3 – 4 пъти по-големи от кметската заплата. Той иска да се създаде временна комисия, която да разгледа условията в договорите на управителите на всички общински дружества и да предложи достойни, но в същото време обществено приемливи заплати на техните управители.

Съветниците от ГЕРБ настояват за друга малко по-широка проверка от страна на общинската администрация, която да засегне всички ръководни длъжности в общинските лечебни заведения и да установи дали начислените и изплатени им възнаграждения отговарят на правилата за формиране на работните заплати и на действащата нормативна уредба.

На заседание на Консултативния съвет към Общинския съвет днес кметът Христо Христов заяви, че приема доводите и на двете докладни.

Адв. Пламен Петков от БСП коментира, че размерът на възнагражденията би следвало да бъде обект на одитен доклад на общинските дружества, а не толкова на временна комисия или общинска проверка.

Въпросът ще се гледа на предстоящото заседание на Общинския съвет в края на месеца.

ШУМ.БГ