Срещата между руския президент Владимир Путин и севернокорейския лидер Ким Чен-ун започна в Пхенян, след като двамата лидери присъстваха на официална церемония на площад "Ким Ир Сен" в севернокорейската столица, съобщиха ТАСС и РИА Новости.
Русия на Путин

    Русия поиска близо 5 г. затвор за американски военен, обвинен в кражба и заплаха за убийство
    Първа визита от 24 г. насам: Ким Чен Ун посрещна Путин с прегръдка на летището в Пхенян (видео)
    Русия започва военни маневри в Тихия океан

Преговорите между двете делегации се провеждат в мемориалния комплекс Кумсусан, а в състава на руската са министърът на външните работи Сергей Лавров, първият вицепремиер Денис Мантуров, вицепремиерът Александр Новак, говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, помощникът на президента по международните въпроси Юрий Ушаков, посланикът на Русия в КНДР Александр Мацегора, военният министър Андрей Белоусов, министърът на природните ресурси Александр Козлов, здравният министър Михаил Мурашко, транспортният министър Роман Старовойт и др.

Срещата между Путин и Ким демонстрира "непобедимостта и трайността" на приятелството между Северна Корея и Русия, заяви севернокорейската държавна медия КЦТА. Връзките между Пхенян и Москва се превърнаха "силна стратегическа крепост за запазването на международната справедливост, мир и сигурност, както и двигател, който ускорява изграждането на нов многополярен свят", допълва КЦТА.

Руският президент пристигна снощи на първата си визита в Северна Корея за последния близо четвърт век с обещание да задълбочи двустранните връзки в областта на търговията и отбраната и да подкрепи Пхенян в противопоставянето му срещу САЩ.

Путин бе посрещнат от Ким на международното летище в Пхенян, където двамата лидери се ръкуваха, прегърнаха и разговаряха пред самолета на руския президент. След това те се качиха в правителствена лимузина и се отправиха към хотела, в който е настанен президентът на Руската федерация.

Часове преди това генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг изрази опасения от подкрепата, която Русия може да окаже на ракетната и ядрената програма на Северна Корея. След както разговаря с американския държавен секретар на САЩ Антъни Блинкън, Столтенберг заяви пред журналисти, че войната на Русия в Украйна се поддържа от Китай, Северна Корея и Иран, които искат западният алианс да се провали.

"Разбира се ние сме загрижени и от потенциалната подкрепа, която Русия оказва на Северна Корея, когато става въпрос за подпомагане на нейните ракетни и ядрени програми", посочи генералният секретар на НАТО. По думите му тази тенденция, както и помощта, която Китай оказва на руската военна икономика, онагледяват факта, че предизвикателствата пред сигурността в Европа са свързани с Азия. Той добави, че на срещата на върха на НАТО във Вашингтон следващия месец ще се наблюдава по-нататъшно укрепване на партньорствата на алианса с Австралия, Нова Зеландия, Южна Корея и Япония. Столтенберг подчерта, че на определен етап трябва да има "последствия" за Китай. "Те не могат да продължат да имат нормални търговски отношения с държавите в Европа и в същото време да подхранват най-голямата война, която сме виждали в Европа след Втората световна война", каза той.

Говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби заяви в понеделник, че Вашингтон следи отношенията между Северна Корея и Русия "много, много внимателно", тъй като "може да има някаква реципрочност ... която да повлияе на сигурността на Корейския полуостров".

Говорителката на Белия дом Карин Жан-Пиер вчера каза, че задълбочаването на сътрудничеството между Русия и Северна Корея е "тенденция, която трябва да предизвиква голяма загриженост у всеки, който е заинтересован от поддържането на мира и стабилността на Корейския полуостров".

Дир.бг