Гигантска бродерия на едно от най-големите имена в света на френското модерно изкуството е изложена в постройката „Оранжерия“ на двореца Версай край Париж, съобщава АП.

Творбата на парижката художничка Ева Жоспен е дълга над 100 метра, с обща площ от 350 квадратни метра, и се нарича Chambre de soie, или „Копринена стая“.

Родената през 1975 г. Ева е дъщеря на бившия френски министър председател Лионел Жоспен и е едно от утвърдените имена във френското модерно визуално изкуство.

Монументалната творба се разгръща като панорамна картина под каменния свод на сградата от 17-ти век. Тя представлява въображаема градина с гори, водопади и пещери.

„Никога не бих си и помислил, че ще излагам на това историческо място“, казва 49-годишната художничка, като обяснява, че пространството представлява огромна зала без никаква украса и рядко е отворено за публика.

Бродерията е създадена от дъщерята на бившия премиер социалист на Франция за ревю на висша мода на Dior през есента и зимата на 2021/22 г.

За първи път обаче тя се представя във Версай в цялостен вид. Художничката е добавила допълнителни сцени към бродерията специално за ревюто в двореца, като е използвала Версайската градина като модел.

„Вдъхнових се от градината „Енселад“ и една гравюра на градината „Лабиринт“, която вече не съществува“, обяснява тя.

Бродерията е изработена от коприна, памук и юта и е произведена в индийския град Мумбай.

Изложбата ще продължи до 29 септември.

БТА