Специализирана полицейска операция, насочена към противодействие на престъпността, опазване на обществения ред и осигуряване на полицейско присъствие в уязвими райони и квартали започна в Шуменска област.

Тази сутрин зам.-директорът на ОД на МВР комисар Пламен Тодоров и полицейски инспектори посетиха жители на кв. „Дивдядово“. Там кварталният – инсп. Галин Герчев, раздаде листовки със съвети за предпазване от домови кражби и проведе кратка беседа с хората. Посъветва ги да не допускат до домовете си непознати, да заключват вратите на имотите си, да не оставят отворени прозорци, особено на приземни и първи етажи, както и да не съобщават в социалните мрежи плановете си за лятна почивка.

Комисар Пламен Тодоров обясни, че от началото на годината до сега в областта са регистрирани 89 домови кражби. Повече от половината от тях са извършени на територията на община Шумен, а над 1/3 – в областния град. Данните сочат, че за града най-често кражби са извършвани от кварталите „Тракия“, „Добруджа“ и „Боян Българанов“. Във всички останали общини на територията на областта броят на домовите кражби е под 10.

Най-често предмет на посегателство са пари, накити от благородни метали, все по-рядко предмет на посегателство са телевизионна и компютърна техника и мобилни телефони.

Характерните начини за проникване са чрез отключване с шперц или счупване на патрона на входна врата, но се практикува и влизане през незаключени врати или тераси на ниски етажи.

Обикновено взломните кражби и тези чрез отключване се осъществяват в часовия диапазон 8,00 -11,00 часа.

Областната дирекция на полицията в Шумен е получила 2500 листовки със съвети против кражби. Ще бъдат раздадени по време на беседи в следващите дни.  

ШУМ.БГ