ППМГ „Нанчо Попович“ и СУ „Йоан Екзарх Български“ са на първо и второ място на тазгодишния държавен зрелостен изпит по БЕЛ в Шуменска област. Челната тройка допълва СУ „Сава Доброплодни“.

Данните изнесе на пресконференция днес началникът на Регионалното управление на образованието Кремена Маринова.  

130-те зрелостници на първенеца от последните години ППМГ „Нанчо Попович“ са със среден успех Мн. добър 5,03.

СУ „Йоан Екзарх Български“ тази година се изкачва до второто място в областната класация с резултат Мн. добър 4,79.

20 стотни по-надолу е СУ „Сава Доброплодни“. Училището е само на една стотна пред ПЕГ „Никола Й. Вапцаров“. Резултатите им съответно са 4,59 и 4,58.  

Челната петица се допълва от шуменското СУ „Панайот Волов“ с Мн. добър 4,53.   

Училището с най-слаб резултат в областта е Професионалната гимназия по селско стопанство в Нови пазар, чиито 17 зрелостници формират общ среден успех Слаб 2,20.

Матура по Български език и литература тази година в Шуменско държаха 1099 дванайсетокласници.

Областта зае последното място сред 28-те в страната.

„Въпреки че областта е на последно място в страната на матурата по БЕЛ, се наблюдава покачване на резултата в сравнение с м.г. Тази година общата оценка на зрелостниците е 3,84, а миналата година е била 3,43. По-малко са слабите оценки. На тазгодишния изпит са били 211, а през миналата – 352“, заяви Кремена Маринова.

Само 4 училища тази година са с по-нисък резултат от миналогодишния.

Има обаче и училища, които отбелязват голям ръст на средната оценка. Маринова похвали СУ „Св. св. Кирил и Методий“ - Смядово и СУ „Трайко Симеонов“ - Шумен.  

Тя допълни, че отличните оценки на матурите през 2024 г. са 37. Пет са пълните шестици. Един ученик има две пълни шестици на двата изпита, които е положил. Това е Кристин Валентинова от ПЕГ „Никола Й. Вапцаров“, която е с 6,00 по БЕЛ и по история и цивилизации.

На пресконференцията бяха представени и резултатите от Националното външно оценяване на четвъртокласниците /вижте във файла по-долу/.

ШУМ.БГ