Пактът за стратегическо партньорство, подписан днес от лидерите на Русия и Северна Корея, включва клауза за взаимна отбрана, според която всяка страна се съгласява да помага на другата да отблъсква външна агресия, заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

"Подписаното днес споразумение за всеобхватно партньорство предвижда, наред с други неща, взаимопомощ в случай на агресия срещу една от страните по това споразумение", заяви Путин, цитиран от ТАСС.

В този контекст руският лидер обърна внимание на изявленията на САЩ и други държави от НАТО относно доставката на прецизни оръжейни системи с голям обсег, самолети F16 и други подобни оръжия и оборудване за нанасяне на удари по руска територия.

"Това не са само изявления, това вече се случва и всичко това е грубо нарушение на ограниченията, които западните държави са поели в рамките на различни международни задължения", каза Путин.

Русия също така не изключва развитието на военнотехническо сътрудничество със Северна Корея във връзка с подписания Договор за стратегическо сътрудничество, заяви Путин след разговори със севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

"Руската федерация не изключва за себе си развитието на военнотехническото сътрудничество с Корейската народнодемократична република в съответствие с подписания днес документ", заяви руският президент.

По-рано руският президент обяви, че ще подпише с Пхененян договор за всеобхватно стратегическо партньорство, който нараче "фундаментален", а севернокорейския лидер го определи като "нов разцвет" на отношенията между двете страни, "който не може да се сравни дори с периода на отношенията между СССР и КНДР от миналия век". Това стана след голяма церемония по посрещането на руския президент в Корейската народнодемократична република и разговор на "четири очи" между двамата лидери, който продължи около 2 часа.

"Сега ситуацията в света се усложнява и се променя бързо. При това положение ние възнамеряваме да укрепим още повече стратегическата комуникация с Русия, с руското ръководство", каза Ким. Северна Корея "изразява пълна подкрепа и солидарност с руското правителство, армия и народ, що се отнася до специалната военна операция в Украйна за защита на суверенитета, интересите в сферата на сигурността и териториалната цялост" на Русия, каза той.

Тържествената церемония по посрещане на Путин на пл. "Ким Ир-сен" край река Тедон беше повече от тържествено - с огромен червен килим, военни почести, включващи и войници на коне, и много блясък. Деца държаха балони, а на фасадата на основната сграда на площада бяха окачени портрети на двамата лидери и националните флагове на Русия и КНДР. Това е първото посещение на руския лидер в КНДР за последните 24 години.

Руският президент е подарил на севернокорейския лидер лимузина "Аурус", произведена в Русия, комплект за чай и адмиралски кинжал, а той в замяна е получил различни произведения на изкуството от Ким, предаде Sky News.

Русия използва затоплянето на връзките си със Северна Корея, за да подразни Вашингтон, докато Северна Корея, на която са наложени тежки санкции, получи политическа подкрепа и обещания от Москва за икономическа помощ и търговия, отбелязва Ройтерс.

Съединените щати и техните съюзници казват, че се опасяват, че Русия може да помогне за ракетната и ядрената програма на Северна Корея, забранени с резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Те обвиняват Пхенян, че предоставя балистични ракети и артилерийски снаряди, които Русия използва във войната си в Украйна. Москва и Пхенян отричат да е имало трансфер на оръжия.

Дир.бг