Северна Корея и Русия са се съгласили да предоставят една на друга всякаква военна помощ на разположение, ако някоя от тях стане жертва на въоръжена агресия, гласи договорът, подписан от лидерите на двете страни по време на тяхната среща в Пхенян, съобщава южнокорейската агенция КЦТА.

Съгласно документа двете страни ще си сътрудничат и в областта на космоса, ядрената енергетика за граждански цели, изкуствения интелект и високите технологии и ще развиват двустранното икономическо сътрудничество. Те ще се стремят да увеличат търговския обмен, допълва БТА.

Сътрудничеството им ще е насочено и за противодействие на фалшивите новини и на информационните провокации.

Русия и Северна Корея се ангажират и да не сключват с трети страни споразумения, които биха могли да подложат на заплаха суверенитета и безопасността на някоя от двете.

Договорът между тях е безсрочен.

В съобщение на медията се казва още, че по време на срещата на Владимир Путин с Ким Чен-ун на руския лидер е бил връчен медал на името на Ким Ир-сен за особени заслуги към двустранните отношения.

Севернокорейският лидер освен това е подарил на Путин и две кучета от порода пунсан. Това са севернокорейски ловни кучета.

Двете страни са подписали и договор за изграждане на трансграничен автомобилен мост помежду си.

Столтенберг: Новият отбранителен пакт на Русия със Северна Корея показва все по-голямо сближаване между авторитарните режими

Новият отбранителен пакт на Русия със Северна Корея показва все по-голямо сближаване между авторитарните режими и подчертава важността демокрациите да се представят с единен фронт, предупреди ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг, предаде Ройтерс.

Той заяви, че Северна Корея е предоставила "огромно количество боеприпаси" на Русия, докато Китай, така и Иран са подкрепили военно Москва в нейната война срещу Украйна.

"Трябва да сме наясно, че авторитарните сили се съюзяват все повече и повече. Те се подкрепят взаимно по начин, по който ние не сме виждали досега", каза той по време на панелна дискусия по време на официално посещение в Отава. "В момент, в който авторитарни режими, като Северна Корея, Китай, Иран, Русия, стават все по-сплотени, е важно да се обединим като държави, които вярват в свободата и демокрация", каза Столтенберг.

Нарастващата близост между Русия и други азиатски страни означава, че е още по-важно НАТО да работи със съюзници в Азиатско-тихоокеанския регион и това е причината лидерите от Австралия, Япония, Нова Зеландия и Южна Корея да са поканени на срещата на върха на НАТО във Вашингтон следващия месец.

Дир.бг