Германия стана първият отбор, който се класира за осминафиналите на Евро 2024. Бундестимът записа победа и във втория си мач от Група А - 2:0 с Унгария, като е убедителен лидер с 6 точки, след като в първата си среща отнесе Шотландия с 5:1.

Унгарците пък остават на дъното с 0 точки и ще имат нужда от задължителна победа в последния си двубой срещу "гайдарите", ако искат да се надяват да продължат напред. Другата среща от групата е от 22 часа между Шотландия и Швейцария.

Селекционерът на домакините Юлиан Нагелсман пусна в игра същите титуляри като в първия мач и това се оказа достатъчно за успеха. Точни бяха Джамал Мусиала (втори гол от началото на Европейското) и капитанът Илкай Гюндоган.

Темпото бе вихрено в първите минути, като Германия наложи превес на терена. Стигна се до огромен пропуск в десетата минута на Хаверц, който беше изпуснат зад гърба на унгарската отбрана, но изстрелът му бе отбит от вратаря Гулачи.

В 22 минута домакините поведоха в резултата след гол на Мусиала. Той се възползва от огромна грешка в отбраната на Унгария и прати топката в мрежата.

Унгарците имаха претенции за нарушение в атака, но след преглед с VAR не бяха открити нередности и попадението бе зачетено - 1:0 за Германия.

Отговорът на унгарците бе светкавичен, но Мануел Нойер се намеси акробатично и спаси сигурен гол след изстрел от фаул.

Веднага след това и Доминик Собослай се опита да изравни, но мощния му шут бе отбит в последния момент от Джонатан Та.

Тези пропуски сякаш респектираха домакините, които постепенно успяха отново да си върнат контрола над събитията. Изпълниха и цели 7 корнера за първото полувреме, като малко преди края му отново Мусиала имаше чудесен шанс да вкара втори гол, но след рикошет топката облиза гредата.

Буквално в последните секунди пък унгарците вкараха изравнителен гол след добавка с глава на Шалай, но бе отсъдена засада и попадението бе отменено. Така двата тима се оттеглиха за почивка при аванс за Германия.

През втората част Германия отново бе по-активният отбор, докато Унгария пресираше сериозно и разчиташе предимно на контраатаки и статични положения.

В 55 минута домакините имаха чудесен шанс за втори гол, но далечен изстрел на Тони Кроос бе спасен от вратаря Гулачи.

След час игра Нагелсман пусна в игра на върха на атаката коза си от първия двубой - Никлас Фюлкруг, който срещу Шотландия заби гол със 110 километра в час.

Унгарците пък отговориха с опасен удар с глава на Варга, но топката излезе в аут.

В 66-ата минута логичното се случи и Германия удвои аванса си. Гюндоган получи чудесно подаване около точката за изпълнение на дузпа и с премерен удар я прати в мрежата - 2:0 за Германия.

В последната минута на редовното време отново Нойер трябваше да се намесва решително, за да опази мрежата си суха след разбъркване. До края липсваха по-сериозни опасности и германците спечелиха с 2:0.

Дир.бг