Започна традиционната акция на полицията „Ваканция! Да пазим живота на децата на пътя!“. Тя ще продължи до края на месец август, съобщиха от пресцентъра на ОД на МВР-Шумен.
Целта на акцията е да се опази здравето и живота на децата по време на лятната ваканция.

До края на юни, както и през месеците юли и август в ОДМВР-Шумен е създадена организация за провеждане на специализирани полицейски операции. Те са насочени към контрол за неправилно движение на пешеходци, велосипедисти и водачи на други двуколесни превозни средства, в това число и деца-водачи, управление на МПС от неправоспособни водачи особено лица до 18 г., както и контрол над използването на детски обезопасителни системи, обезопасителни колани и предпазни каски.

До септември ще се проведе и традиционната акция на полицията „Безопасно лято“. Ще се организират контролни проверки за ограничаване управлението на превозни средства, след употреба на алкохол, от неправоспособни водачи и с над допустимата скорост. При установяване на водач или пътник с невръчени електронни фишове ще се предприемат действия по връчването им.

При проверките ще се следи за положението на предпазния колан и ще се взима отношение във всички установени случаи на заключване (закопчаване) на колана, без еластичната му част (лентата) да преминава пред тялото на водача или пътника, оставайки зад гърба му.

При установяване на водачи на велосипеди (над 12 г.), които управляват ППС по тротоари или пешеходни пътеки, както и при други установени нарушения на ЗДвП от деца, ще се прилага ЗДвП при спазване разпоредбите на чл. 26 от Закона за административните нарушения и наказания.

Чрез полицейските и младши полицейските инспектори в малките населени места ще се проверяват собствениците на мотопеди.

Законът за движението по пътищата ще се прилага и спрямо неправоспособните непълнолетни, навършили 16 години, установени да управляват МПС. В случаите, при които възпитателните мерки, наложени по ЗБППМН, не са постигнали целения възпитателен ефект и непълнолетният нарушител повторно е установен да управлява МПС, ще се издава и връчва наказателно постановление, с цел недопускане на пътни инциденти по вина на деца-водачи, добавиха от пресцентъра на полицията.

ШУМ.БГ