Община Шумен ще продължи да стопанисва и да се разпорежда с Ученическия стадион, и след като той бъде ремонтиран по програмата „Хеттрик“ на УЕФА чрез БФС. Учредяването на безвъзмездно право на ползване на Българския футболен съюз за срок от 20 години е необходимост за оформяне на документацията по програмата. След завършване на ремонта стадионът ще се върне на Общината срещу символичен наем, който ще се плаща на БФС.

Това стана ясно на заседание на Икономическата комисия към Общинския съвет днес. На него кметът Христо Христов, представителят на БФС в Шумен Милен Христов и спортният експерт в общината Даниел Даулов дадоха разясненията по докладната записка, в която се иска съгласие за даване на ползване на Ученическия стадион на БФС за 20 г.

„Само 4 терена в България, един, от които е този в Шумен, са включени в инвестиционната програма на БФС за тази година. И ние не трябва да изпускаме този шанс – да ни направят ремонт на Ученическия стадион“, каза пред съветниците Милен Христов. Той подчерта, че това е вече работеща схема в България и няма опасност БФС да вземе стадиона.

„Практиката е след решението на Общинския съвет да се сключи договор между кмета и БФС за даденото ремонтирано съоръжение с три варианта – теренът да се даде на Областния съвет на БФС, да се даде на конкретен клуб, да се даде на общината. При нас е възможен само последния вариант“, каза още Милен Христов.

Даниел Даулов разясни, че няма как сега, преди решението за даване право на ползване на БФС, да се говори за конкретни параметри по договор, който ще се сключи. „Наемът може да е 500 лв., може и да е 100 лв. Реално наемът ще покрива поддръжката на терена и осветлението“, каза Даулов.

По думите на дългогодишния футболен деятел Христо Христов (Ицо Бирата) в Благоевград, където има реновиран от БФС терен по програма на УЕФА, наемът, който се плаща е колкото за двустайно жилище. „Освен това даването на право на ползване на терена за повече години е като застраховка за БФС, за да не може да се промени предназначението на съоръжението и то да си остане за футбол“, обясни Христов на съветниците.    

На заседанието присъства и кметът Христо Христов, който подчерта, че идеята му е да не се дават общински пари за ремонта на Ученическия стадион и затова се е кандидатствало пред БФС. „Надяваме се да останат средства, за да се ремонтират и помощните игрища зад вратите. Ако не стане, ще входирам докладна до Общинския съвет, да се заделят средства от бюджета, за да ги направим паралелно с големия терен. Отделно ще кандидатстваме по програма на Министерството на спорта за финансиране на ремонт на съблекалните, баните, тоалетните и инфраструктурата около Ученическия стадион“, каза кметът Христов.

След обясненията членовете на Икономическа комисия подкрепиха докладната записка.

ШУМ.БГ