Сърбия оцеля по инфарктен начин на Евро 2024, след като вкара в 92-ата минута, за да постигне равенство 1:1 срещу Словения във втория си мач в Група "C".

Словенците стигнаха до аванс през второто полувреме с гол на бившия играч на Лудогорец Ян Карничник, но бяха изравнени болезнени с попадение на Лука Йович след корнер в последното действие в мача.

Така те остават с две точки и ще трябва да измъкнат нещо от Англия в последния си мач от групата, ако искат да стигнат първия си осминафинал. За сърбите точката е първа и те се нуждаят от задължителна победа срещу Дания, която би ги пратила в елиминациите.

Инфаркният развой бе по-болезнен за словенците, но означава, че и двата отбора не успяват да постигнат историческата си първа победа на европейски първенства. До голяма степен сърбите заслужаваха късния изравнителен гол, тъй като направиха много пропуски, най-вече чрез тарана си Александър Митрович, който не успя да вкара на четири пъти. Резервата Йович се оказа големият жокер.

Сърбите започнаха малко нервно и направиха грешки в изнасянето на топката, които доведоха до напрежение, включително и един точен удар на Гнезда Черин. В осмата минута пък Ян Млакар получи възможност от малък ъгъл и стреля силно, но Райкович спаси.

Чак след 25-ата минута хората на Пикси Стойкович започнаха да гледат по-смело в предни позиции и отправиха един точен удар с глава чрез Душан Влахович, но твърде лек за класата на Ян Облак. В 31-ата минута след ъглов удар Александър Митрович направи голям пропуск на далечната греда, като също отклони топката с глава, но от непосредствена близост не намери вратата.

В 38-ата минута словенците бяха на сантиметри от гола. Топката попадна с доза късмет при Елшник и той стреля силно в близкия ъгъл, но нацели страничната греда. Централният нападател Бенджамин Шеешко получи възможност за добавка, но ударът му бе много неточен.

Интересните ситуации продължиха и на другата врата. Живкович центрира от десния фланг и топката стигна до Митрович. таранът спря топката и стреля от близка дистанция, но Облак направи великолепно спасяване. Това беше най-чистото положение за сърбите.

В началото на второто полувреме Митрович отново се превърна в длъжник за своите, защото направи втори голям пропуск. Той излезе на стрелкова позиция след двойно подаване с капитана Душан Тадич, а последвалият удар бе спасен от Облак. Малко след това при едно центриране защитникът Якуб Бийол бе много близо до това да си отбележи куриозен автогол.

В 58-ата минута Шешко показа своята индивидуална класа с много качествен далечен удар, който беше спасен впечатляващо от Райкович.

В 69-ата минута Словения дочака своя момент. Бившият играч на Лудогорец Ян Карничник отне на съперника, а след това топката стигна на левия фланг към Елшник, който центрира и именно Карничник на далечната греда вкара за 1:0.

Митрович можеше да отговори три минути по-късно, но направи третия си пропуск. Той получи центриране и стреля от чиста позиция, но Карничкик протегна краг и топката се отклони леко, за да срещне гредата. Голям малшанс за сърбите!

Те започнаха да затягат обръча в последните 10 минути и в 82-ата Лазар Самарджич опита диагонален удар по земя, който мина покрай вратата.

Късметът, който им изневеряваше цял мач, им се усмихна в 92-ата минута. Тогава след центриране от ъглов удар топката стигна до Лука Йович и той я обърна с глава, за да изравни за 1:1.

Дир.бг