Капитанът на националния отбор на Аржентина по футбол Лионел Меси подобри рекорда за брой мачове на турнира Копа Америка, участвайки за 35-и път при срещата с Канада в група "А" на тазгодишното издание на надпреварата. Меси, който е водещият голмайстор на Аржентина за всички времена и футболистът с най-много мачове, подобри постижението на бившия чилийски вратар Серхио Ливингстън от 1953 година.

36-годишният в момента футболист дебютира на Копа Америка, когато бе на 20 години през 2007-а, а през 2021-а стигна и до триумф в надпреварата. Меси има общо 13 гола и 17 асистенции във финалите на Копа Америка.

Защитаващият титлата си отбор на Аржентина откри тазгодишното издание с победа над Канада с 2:0 в първия мач в Атланта (САЩ). Канадците оказаха солидна съпротива срещу световния шампион през първото полувреме. Аржентина доминираше във владението на топката и успя да поеме контрола върху срещата след почивката.

И двата гола паднаха през второто полувреме. Хулиан Алварес бе точен за 1:0 в 49-ата минута след подаване от Алексис Мак Алистър, прекъсвайки серията си от 13 международни мача без попадение, а в 88-ата минута Лаутаро Мартинес оформи крайното 2:0 след асистенция на Лионел Меси.

Самият Меси бе близо до гол в 65-ата минута, но ударът му бе спасен от вратаря на Канада Максим Крепо. Той имаше още една възможност в 80-ата минута, но прати топката встрани от вратата на канадците.

В титулярния състав на Аржентина имаше осем футболисти, които започнаха финалния мач на Мондиал 2022 срещу Франция.

"Знаехме, че ще бъде труден мач. Бяхме наясно, че Канада ще бъде труден противник, срещу който да се изправим. Мачът беше много здрав физически", каза Меси пред телевизия Fox.

"През първото полувреме имаше малко пространства. След това през второто успяхме да се справим по-добре", добави Лионел Меси.

В група "А" са още съставите на Чили и Перу, а в следващия си двубой Аржентина ще се изправи срещу чилийците на 26 юни.

Турнирът Копа Америка се провежда в САЩ и продължава до 15 юли. В него участват 16 отбора, разпределени в четири групи. Двата най-добри тима от всяка група ще се класират за елиминациите.

БТА