Земеделски производители от Шуменско готвят бунт заради предстоящо спиране на водата за напояване. В понеделник каналите на „Напоителни системи“ ще пресъхнат поради изчерпване на водния лимит за месец юни, отпуснат от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

Заради извънредната ситуация земеделци днес проведоха извънредна среща с областния управител Добромир Добрев и управителя на шуменския клон на “Напоителни системи“ Стоян Владимиров.

На срещата стана ясно, че кризата е заложена още в началото на месеца, когато МОСВ е одобрило едва 1,5 млн. куб. м вода за поливни нужди от язовир „Тича“, при подадена заявка за 2,853 млн. куб. м. От „Напоителни системи“-Шумен веднага са поискали корекция на количествата, но вчера е дошло писмо с отказ.

„Поискахме им поне 500 хил. кубически метра повече, но не ни разрешиха. В писмото си казват, че при липса на достатъчно валежи в следващите месеци, може да бъде застрашено питейно-битовото водоснабдяване догодина. Според нас такъв риск изобщо няма, защото язовирът в момента е пълен на 54,5% и има достатъчно вода“, каза Стоян Владимиров.
Той обясни, че предишни години са осигурявани поливки за земеделците и при нива на язовира под 30%.

Владимиров обясни, че не може да не се съобрази с одобрената месечната квота, която ще бъде достигната в понеделник сутринта. Така водата за напояване ще бъде спряна за една седмица – до началото на месец юли, когато ще влезе в сила новата месечна квота.    
Според Станислав Йорданов, който е собственик на малинови насаждения в Преславско, една седмица без вода означава загуба на цялата реколта и загуби за стотици хиляди левове, а за някои производители - фалит.

Земеделците, дошли за среща с областния управител, обясниха, че напояването в момента е от ключово значение за зеленчукопроизводството, а не толкова за производителите на пшеница и царевица. 

„Разбирам важността на проблема и това, което ще направя веднага, е да напиша писмо до министъра на околната среда и водите с искане да се разреши ползването на водни количества от квотата за юли. Така ще се осигури непрекъснатост на напояването“, каза областният управител Добромир Добрев. Той помоли земеделците също в спешен порядък да изготвят декларация, която той да приложи към писмото си.

Фермерите бяха категорични, че ако МОСВ въпреки всичко не разреши ползването на исканите водни количества, то те ще се организират и няма да позволят физически крановете на Напоителни системи да бъдат затворени в понеделник.

ШУМ.БГ