Президентът на Русия Владимир Путин заяви днес, че страната му ще продължи да развива своя най-голям на света ядрен арсенал като средство за възпиране. Освен това Русия ще продължи да доставя на армията си, воюваща в Украйна, най-новото въоръжение и дронове, цитират го Ройтерс и БТА. В същото време обаче Путин казва, че руската федерация е готова да води преговори за сигурност със страните от НАТО.

"Планираме допълнително да развием ядрената си триада като гаранция за стратегическото възпиране и за да запазим баланса на силите по света", заяви Путин по време на церемония в Кремъл, на която присъстваха випускници на военни, полицейски и разузнавателни академии. Той каза още:

    "На срещата с ръководството на Министерството на външните работи изложих нашето виждане за работата по създаването на равноправна и неделима сигурност в Евразия. Готови сме за широка международна дискусия по тези ключови, жизненоважни въпроси, както с нашите колеги от Шанхайската организация за сътрудничество, ОНД, БРИКС, така и с други международни обединения, европейските държави и държавите от НАТО и др. Естествено, когато са готови за това".

По-рано през деня говорителят на Кремъл Дмитрий Песков даде знак, че желанието на Русия да води преговори за сигурността със САЩ конкретно зависи от едновременни дискусии за войната в Украйна.

"Ние сме отворени за диалог, но за широк, всеобхватен диалог, който обхваща всички измерения, включително измерението, свързано с конфликта около Украйна, участието на САЩ в този конфликт", коментира Песков, цитиран от ТАСС.

Вчера руският президент, говорейки пред журналисти във Виетнам анонсира, че Русия обмисля възможни промени в доктрината си за използване на ядрени оръжия. По същество доктрината гласи, че Русия може да използва оръжия от такъв вид в отговор на ядрена атака или в случай на нападение с конвенционално оръжие, което представлява заплаха за държавата, отбеляза Ройтерс.

В Ханой Путин коментира и ситуацията със Запада, като обвини военния алианс НАТО, че създава заплаха за сигурността на Русия и други държави в Азия. "Виждаме какво се случва в Азия, създава се блокова система. НАТО вече се "премества" там, сякаш на постоянно местожителство. Това, разбира се, създава заплаха за всички страни в региона, включително и за Руската федерация. Ние сме длъжни да отговорим на това и ще го направим", заяви руският президент.

Преди това Путин посети и Северна Корея, с чийто лидер Ким Чен-ун подписа договор, съгласно който всяка от страните обещава да окаже незабавна военна подкрепа на другата в случай на въоръжена агресия срещу някоя от тях.

Обезпокоени от нарастващата военна мощ на Китай, САЩ настояват НАТО да споделя опит и да изгражда връзки с държави като Япония, Южна Корея, Австралия и Нова Зеландия, отбелязва Ройтерс.

Дир.бг