Изберете си произволна церемония по връчване на наградите "Оскар" през последните четири десетилетия и Мерил Стрийп със сигурност ще е там. Това е така, защото от 1978 г. насам тя е била номинирана над двадесет пъти в категориите за най-добра актриса и за най-добра поддържаща роля.

И сега, дори и вече на 75 години, си остава икона и най-светъл пример за актьорска игра, макар и това да не е детската й мечта. Но пътят на всекиго от нас е предопределен.

Родената в Съмит Стрийп започва да се занимава с актьорско майсторство още в началното училище. Лека-полека интересът й започва да се увеличава и я води до главни роли в училищни мюзикъли и в крайна сметка до записване във "Васар Колидж" и Йейлското училище по драма, въпреки че за кратко й минават мисли да се насочи към правото.

Всъщност и самата Мерил никога не цели да стане абсолютната актриса, въпреки че участията й в култови филми като "Дяволът носи Прада", "Крамър срещу Крамър" и сериалът "Холокост" й носят страхотен успех в киното. Може би забравеният й "Оскар" в тоалетната говори доста по-красноречиво за отношението й, че не държи на всяка цена да бъде звезда.

Но излъчването й на такава привлича целия свят.

Разбира се, пътят към славата е трънлив, защото след прослушванията идват и откази, дори за толкова талантлив човек като Мерил.

Годините тренировки обаче й позволяват по-късно да разкаже с какво се е сблъсквала. С различни нрави на различни режисьори, които не я харесвали. По-конкретно не я намирали за достатъчно привлекателна и красива, за да получи роля.

Името на един от тях е Дино де Лаурентис, а историята между двамата е точно толкова абсурдна, колкото и отказът му Стрийп да участва в римейка на "Кинг Конг".

Годината е 1975, когато легендарният италиански продуцент му хрумва идеята да направи нова версия на лентата. Неговият син току-що е гледал младата актриса да участва в пиеса и толкова се впечатлява от 26-годишната девойка тогава, че я кани да се яви на прослушване при баща му. Самата Мерил разказва в по-късно интервю развръзката: "Съгласих се да отида. Когато влязох синът му ме гледаше много развълнувано. Сигурно се радваше, че е успял да доведе на баща си нова актриса".

Младият Лаурентис може и да е, но по-възрастният очевидно не е впечатлен от актрисата. Вместо това той се обърнал към сина си и казал на италиански: "Che brutta", в превод "колко грозно", визирайки Мерил и нейните черти. Любопитен факт е, че тя знае италиански и със сигурност е наясно за какво говори Дино на сина си, който не осъзнава, че тя го разбира. Надявал се, че говорейки на чужд език, ще спести обяснения на Мерил.

"Много съжалявам, че не съм достатъчно красива, за да получа роля", казва Мерил на по-късен етап и с нотка сарказъм. По нейни думи не външността й е била проблем за него тогава. "Смятам, че той генерално приемаше жените актриси за глупави." Дори не само те, а цялата американска нация, но това е друга тема.

Така Стрийп не успява да се класира в "Кинг Конг", а на нейно място е моделът Джесика Ланг.

За да не се почувства Стрийп нарочена от продуцента, по-късно Де Лаурентис злепоставя и друг известен актьор. Заявява, че Джоди Фостър "не е секси" по време на кастинга за продължението на "Мълчанието на агнетата" от 2001 г. Ролята на Кларис Старлинг в крайна сметка е наследена от Джулиан Мур.

"Искам ли да си легна с Джулиан Мур, когато я видя във филма?", е цитиран да казва той в The Evening Standard. "Отговорът е "Да". Искам ли да си легна с Джоди Фостър? Отговорът е "Не".

Самата Мерил по-късно оправдава донякъде поведението на италианеца, като заявява: "Искам да ви кажа, че мъжете и жените не са еднакви, те харесват различни неща. Понякога харесват едно и също нещо, но понякога вкусовете им се разминават."

И това не я спира да се пробва и да ходи по кастинги. Защото в един момент късметът ще се усмихне.

Години по-късно, вече успяла, тя дори си позволява да регистрира името си като търговска марка. Нещо, което някои известни личности правят, за да предотвратят неразрешено използване на името им за фалшива реклама.

И не, търговската марка не е под името Мери Луиз Стрийп, както реално се казва, а използва сценичното си, макар че назад във времето агентите й я умоляват да се прекръсти на Мърл Стрийп. Здравият разум обаче надделява.

Мерил е една от малкото холивудски актриси, която не се взема толкова насериозно. И именно тази й черта я прави една от най-обичаните звезди. Чувството й за хумор, както и трезвата й преценка на ситуациите, й помагат да приема философски както успехите, така и провалите. Хората са различни, вкусовете им са различни. Стрийп е жена, която рано разбира житейска истина и я използва като трамплин, от който да се изстреля към висините.

Дир.бг