Хърватия допусна едно от най-болезнените си отпадания на голям форум след равенство 1:1 срещу шампиона от миналото Европейско първенство Италия.

Развръзката в Група "B" се получи изключително драматична след изравнителен гол на Матия Закани в 98-ата минута, с който Скуадрата запази второто си място в групата и се класира на осминафиналите. Без това попадение хърватите щяха да са там, а вместо това отпадат от надпреварата с две точки в актива си, които няма да са достатъчни за класиране при най-добрите трети отбори.

Мачът се развиваше перфектно за "шахматистите" на Златко Далич след гол на Лука Модрич в 55-ата минута, като секунди по-рано той изпусна дузпа. Италия не изглеждаше, че има идея как да изравни, но съдбата й се усмихна в последната минута на добавените осем.

Хърватия би център за начало на мача и не даде топката в първите пет минути, а в последната от тях отправи фантастичен далечен удар чрез Лука Сучич, но Джанлуиджи Донарума също впечатли със спасяването си.

Последва силен период за италианците, които много бързо обработваха топката и затрудняваха съперника със скоростта си. Първият им изгоден шанс обаче дойде чак в 21-ата минута, когато след центриране от левия фланг Матео Ретеги стреля с глава покрай вратата.

В 27-ата минута Доминик Ливакович направи едно от спасяванията на първенството. Италианците изпълниха корнер, след който имаше втора фаза чрез центриране на Николо Барела. Топката кацна на главата на Алесандро Бастони, а последвалият силен удар бе спасен прекрасно от стража на Фенербахче.

До края на полувремето италианците продължиха да са малко по-опасния отбор, но на няколко пъти техният съперник открадна топката в много предни позиции. Последвалите отигравания обаче често бяха грешни и то на най-опитните играчи - Брозович и Модрич. Равенството на полувремето бе логичният резултат, след като и двамата вратари направиха по едно супер спасяване.

Хърватия започна активно и втората част, а след една хубава атака стигна до дузпа. Понграчич стреля, а влезлият на полувремето Давиде Фратези спря топката с ръка. След разглеждане с ВАР съдията Дани Макели посочи бялата точка. Ударът на Модрич бе спасен, но още в последвалата атака хърватите отбелязаха чрез капитана си. Той направи успешна добавка, след като Донарума спаси и удар на Будимир.

В 61-ата минута Италия бе близо до изравнителния гол и отново чрез центрлания защитник Бастони. Той бе непокрит при един корнер и пак стреля опасно с глава, но този пътк топката премина на сантиметри над напречната греда.

След това европейският шампион натисна здраво своя съперник и се озова няколко пъти на стрелкова позиция, като най-добрият шанс се откри пред Матео Дармиан, но ударът му по земя бе блокиран.

След 80-ата минута Скуадрата започна да играе много рисковано и се оголи значително в отбрана, а хърватите не бяха в изчакваща поозиция, даже напротив. Те започнаха да пресират съперника и търсеха втория гол, но им липсваше качествено финално подаване.

Скуадрата получи осем минути продължение, но така и не успяваше да създаде нищо опасно в предни позиции. Всичко се промени в последните секунди, когато Калафиори направи магичен пробив през центъра и подаде на Матия Закани, който с фалцов удар преодоля Ливакович и прати италианските фенове в екстаз.

Дир.бг