Отборът на Флорида Пантърс спечели първа Купа "Стенли" в историята си, надделявайки над Едмънтън Ойлърс с 2:1 като домакин в седмия мач от серията за титлата в Националната хокейна лига на САЩ и Канада (НХЛ). Така Флорида записа успех с 4:3 победи във финалния плейоф и триумфира с шампионската титла. Това беше трето участие в сблъсъка за титлата в 30-годишната история на Флорида, чийто тим бе победен през 1996 година от Колорадо и от Лас Вегас през миналия сезон.

Картър Верхеге донесе преднина на Пантърс в първата третина, а до края на периода Матиас Янмарк изравни за Ойлърс.

През по-голяма част от втория период хокеистите на Едмънтън доминираха във владението на шайбата, но не успяха да превърнат превъзходството в положения за второ попадение.

Сам Райнхарт отново изведе Флорида напред след неудържим изстрел, изпращайки публиката в "Сънрайз Арина" в истинска лудост в 36-ата минута, а до края на двубоя Пантърс удържаха водачеството си.

Вратарят Сергей Бобровски се отличи с 23 спасявания.

Състезателите на Едмънтън пропуснаха шанса да влязат в историята, ставайки едва вторият отбор в историята на НХЛ, спечелил финала за Купа "Стенли", след като е загубил първите три мача в серията. Постижението бе записано от Торонто Мейпъл Лийфс преди 82 години.

След края на мача Александър Барков вдигна Купа "Стенли" и даде начало на празника, който Флорида Пантърс очаква от дълго време.

"Първо трябва да преминете през всичко това, което ние преживяхме", каза нападателят Матю Ткачук, добавяйки: "За да знаете какво е необходимо, за да го направите."

"Това вече не е сън. Не е сън. Това е реалност. Не мога да повярвам. Не мога да повярвам колко хубави бяха тези две години. Толкова съм благодарен за тази група момчета. Това е най-доброто място, най-добрите момчета. Тук имаме нещо специално", заяви още Ткачук.

Този път Пантърс бяха от правилната страна на историята, след като избегнаха това, което би било исторически колапс. Те спечелиха първите три мача от плейофа, след което загубиха следващите три и се нуждаеха от победа тази нощ, за да избегнат присъединяването към Детройт Ред Уингс от 1942 година като единствените отбори, загубили финала, след като са повели с 3:0 успеха.

"Не е това, което си мислех, че ще бъде. Така е много по-добре. Не беше лесно. Дори не беше близо, но се справихме", каза треньорът на Флорида Пол Морис.

"Искаш да станеш истински шампион и искаш да побеждаваш. Но в крайна сметка не го правиш за купите, а за любовта към играта", добави вратарят Бобровски, който стана шампион за първи път на 35 години.

Конър МакДейвид от Едмънтън спечели трофея "Кон Смайт" като Най-полезен играч в плейофите за Купа "Стенли", въпреки поражението на неговия тим във финалната серия.

"Нито един играч в света не иска да спечели Купа "Стенли" повече от него. Той прави всичко както трябва, всеки ден", заяви съотборникът му от Ойлърс Леон Драйсайтл за МакДейвид, който направи едно от най-добрите представяния в плейофите в историята на НХЛ, отбелязвайки 42 точки (8 гола+34 асистенции).

БТА