Бившият кмет на община Никола Козлево Ешреф Реджеб загуби съдебно дело, заведено от него срещу ШУМ.БГ заради журналистически публикации. Решението на Районен съд-Шумен не бе обжалвано пред по-горна инстанция от изгубилата страна и влезе в сила.

Искът бе за 15 000 лв. - обезщетение за причинени неимуществени вреди от клевета.

В жалбата на Ешреф Реджеб бяха изложени твърдения, че заради 3 статии в ШУМ.БГ е изпаднал в състояние на постоянен стрес, напрежение и притеснение и му била причинена силна психологическа травма, както и че публикациите са провалили бъдещата му кандидатура за нов кметски мандат.

Съдебният състав с председател Надежда Кирилова намери иска за неоснователен и недоказан и осъди Ешреф Реджеб да заплати направените деловодни разноски в размер на 2 467,52 лв.

Редакционно:

От създаването на ШУМ.БГ през 2007 г. до сега нашата основна цел винаги е била да предоставяме достоверна и проверена информация. Старали сме се да работим по най-високите стандарти на журналистическата професия и да спазваме етичния кодекс на българските медии.

Процесните информационни материали бяха свързани с делата за конфликт на интереси, образувани от КПКОНПИ срещу Ешреф Реджеб, и последвалите решения на ОИК-Никола Козлево за предсрочното прекратяване на кметския му мандат. Всички те се позоваваха на конкретно решение на КПКОНПИ, на ОИК и Върховния административен съд (ВАС). Във всички статии сме се придържали към фактите, в никоя не сме използвали епитети, определения или каквито и да е обидни думи.

Затова за екипа на ШУМ.БГ бе шокиращо да бъдем призовани като ответник по дело за нанесени вреди. Още по-фрапиращ бе и размерът на исканото обезщетение от 15 хил. лв. - сума, която е огромна за регионална медия, издържаща се изцяло от реклама.       

Заведеното срещу нас дело носеше всички характеристики на делата „шамар“ (SLAPP) - неоснователни и неправомерни съдебни дела, образувани най-често от политици или бизнес корпорации срещу медии, граждани и граждански организации, целящи да цензурират, сплашат и ограничат правото им на свободно изразяване, като ги натоварят с разходите за правна защита докато не изоставят своята позиция.

Досега не комуникирахме в публичното пространство за заведеното срещу нас дело, защото вярвахме в морала, безпристрастността и експертизата на съставите от Районен съд-Шумен, но и за да не бъдем обвинени в опит за въздействие.

Информирахме същевременно колегите от Асоциацията на европейските журналисти-България (АЕЖ-България), на които благодарим за помощта и съветите.

Екипът на ШУМ.БГ благодари изключително на адв. Даниела Русева за перфектната правна защита по време на съдебния процес.

ШУМ.БГ