„Тук сме пред паметника на един от най-обичаните и талантливи актьори в българската история Тодор Колев, за да отдадем почит на неговото невероятно творчество и да отпразнуваме магията на комедийното изкуство. Тодор Колев беше не само изключителен актьор, а и феномен в българската култура. Неговият талант, харизма и неизчерпаемо чувство за хумор създадоха емблеми и реплики, които всеки продължава да използва. За да запазим, разпространим творчеството на Тодор Колев, да насърчим новите поколения актьори и режисьори, да създадем сцена за качествени постановки, са част от причините да организираме този фестивал на името на Тодор Колев. Пожелавам дълголетие и На добър час на фестивала“.

С тези думи директорът на ДКТ „Васил Друмев‘ Илия Виделинов откри първото издание на комедийния театрален фестивал „Тодор Колев“.

Да уважат старта на събитието пред паметника на артиста в Градската градина дойдоха кметът проф. Христо Христов и екипа му, председателят на Общинския съвет Ася Аспарухова, актьори, малцина граждани. Организатори на проявата са ДКТ „Васил Друмев“ и Община Шумен.

Паметта и творчеството на Тодор Колев бяха почетени с минута мълчание, след която последваха аплодисменти. Пред паметника на актьора бяха поднесени цветя.

През тази седмица шуменци ще могат да видят 9 спектакъла. В съпътстващата програма на фестивала ще бъдат прожектирани емблематични филми с участието на Тодор Колев.

ШУМ.БГ