Австрия удари с 3:2 Нидерландия в голям мач в Берлин, в който имаше всичко, което феновете на футбола могат да си пожелаят да видят. Преди двубоя страховете бяха, че и тук, както и в други последни срещи от груповата фаза, може да надделеят сметките.

Но атмосферата по трибуните на Олимпийския стадион бе великолепна, а отборите затвориха калкулаторите в шкафа, за да тръгнат в атака и да потърсят победата с всички сили.

Австрия поведе в 6-ата минута след автогол на Дониел Мален. Нападателят на Нидерландия се появи за първи път на турнира като титуляр, а първото му докосване в мача бе да прати топката в своята врата.

"Лалетата" се вдигнаха, а точно Мален изпусна най-добрия шанс за изравнавяне преди почивката. А как изпусна Марко Арнаутович да направи 2:0 от невероятно чиста ситуация, това никой не знае.

Във втората минута след почивката Коди Гакпо вкара изящно по диагонала и изравни за "оранжевите". И в следващите минути този отбор диктуваше събитията на терена, търсейки втори гол.

Но вместо това удариха пак австрийците. Страхотна атака изведе отляво Грилич, а той центрира на главата на Романо Шмид - 1:2, в 59-ата минута.

Нямаше значение, че селекционерът Ралф Рангник бе направил куп промени в състава. Той използва 21 футболисти дотук в турнира, което е втора най-висока бройка след испанците, но пък те пуснаха 10 резерви в третия си мач.

Австрия продължи да е агресивен и уверен отбор, въпреки че влезе в мача като аутсайдер.

Но Мемфис Депай изравни в 75-ата минута с първия си гол на първенството. Първоначално словенският рефер Иван Кружляк грешно отмени попадението за игра с ръка на нападателя, но ВАР се намеси. Такава нямаше - редовен гол и 2:2.

Но само пет минути по-късно австрийският лидер Марсел Забицер наниза страхотно попадение по диагонала, препарирайки вратаря Вербруген в горния ъгъл. И отново изведе напред Вундертима!

А в същия момент Полша изравни на Франция в другия мач - 1:1, с което отборът на Рангник се озова на първо място в група D.

До края и на двата двубоя гол не падна, а австрийците изненадващо за някои спечелиха групата, в компанията на Нидерландия и Франция.

Изненадващо, но не и като представяне - това е един отборите на Евро 2024, без никакво съмнение. С шест вкарани гола (само Германия има повече), със смела и агресивна игра, Австрия заслужи първото място.

Дир.бг