Франция направи нов неубедителен мач на Евро 2024 и изпусна първото място в своята Група "D".

"Петлите" направиха 1:1 с вече отпадналия тим на Полша, а с оглед победата на Австрия над Нидерландия (3:2) в другия мач от тази група, Франция остана на второто място.

Това не е фатално, защото още снощи французите имаха гарантирано място в елиминациите, но първото място предполагаше по-лек съперник и по-приемлив поток, докато сега "петлите" чакат втория от група "Е" на осминафинал, но пък са в потока на Германия, Испания и Португалия.

Франция завърши тази група с едва една победа, постигната над Австрия благодарение на автогол, нулево реми срещу Нидерландия и разочароващо 1:1 днес срещу Полша.

Мач, в който ключовите моменти се оказа две дузпи, реализирани от наранените звезди на отборите Килиан Мбапе и Роберт Левандовски. Мач, който със сигурност ще имат негативен отзвук във Франция.

Така в тази група "D" на първо място завършва Австрия с 6 точки, Франция има 5, Нидерландия продължава към елиминациите с 4, а Полша се прибира у дома с една точка.

Първото полувреме на мача бе по-спокойно откъм темпо и нямаше чак толкова положения, но все пак французите имаха своите шансове да поведат.

Резервният полски вртар Лукаш Скорупски, който за днешния мач бе предпочетен пред Войчек Шчесни, направи няколко ключови намеси и спаси положенията на Тео Ернандес, Осман Дембеле и Килиан Мбапе, за да се оттеглят двата отбора на почивка при нулево реми.

Търсейки задължителна победа и първо място в групата, "петлите" започнаха вихрено първото полувреме и след три пропуска на Мбапе, се сетигна до 55-ата минута, в която Осман Дембеле пробив в наказателното поле и бе спънат от Якуб Кивиор.

Категорично дузпа, с изпълнението на която се нагърби Килиан Мбапе. "Маскираният" френски герой бе точен и с първия си гол на Европейско изведе Франция напред.

Любопитно, че едва в 55-ата минута на третия мач от Евро 2024, падна първият гол вкаран от френски футболист.

В минутите след гола французите имаха още няколко шанса, но постепенно намалиха темпото, сякаш уверени, че ще успеят да удържат аванса си. А всичко това се оказа грешка.

В 77-ата минута разсейване на двмата централни бранители на Франция позволи на Швеидерски да открадне топката, а секунда по-късно полякът се строполи в наказателното поле, но играта продължи.

Измина цяла минути пред топката да излезе от игра и ВАР арбитрите да привикат главния съдия Марко Гуида да преклета дискусионния момент с Швидерски.

Италианският рефер погледна ситуацията и посочи бялата точка, а изпълнението на Роберт Левандовски бе спасено от вратаря Менян.

ВАР обаче отново се намеси, защото Менян бе стъпил пред своята голлиния преди изпълнението. Така дузпата бе повторена, Левандовски избра същия ъгъл, а този път бе точен за 1:1.

Така Полша изравни, а въпреки опитите си за победа, Франция не стигна до гол и така с една победа и две ремита, излиза от групата като втори отбор след Австрия.

Дир.бг