Лидерите на ЕС, които преговарят за най-високите постове в съюза, се споразумяха да номинират Урсула фон дер Лайен (център-дясно) за втори мандат като председател на Европейската комисия, предаде ДПА, позовавайки се на свои източници, участващи в преговорите.

Сделката беше постигната по време на разговор между шестима от лидерите, съобщи Ройтерс, позовавайки се на свои източници. 

Както можеше да се очаква, има ръководители с особено мнение.

Като част от сделката преговарящите се съгласиха също бившият португалски министър-председател Антонио Коща (социалист) да бъде следващият председател на Европейския съвет, отбеляза БТА, цитирайки ДПА.

Естонската министър-председателка Кая Калас (либерали) ще бъде новият ръководител на външната политика на Европейския съюз.

Роберта Мецола (център-дясно) - ще бъде преизбрана начело на Европейския парламент.

По време на неофициалната среща миналия понеделник лидерите на ЕС в Брюксел не беше постигнато споразумение за попълването на водещите позиции в ЕС след състоялите се в началото на месеца избори за Европейски парламент.

Постигнатото вече, както твърди ДПА, споразумение предхожда срещата на върха на лидерите на ЕС в четвъртък и петък в Брюксел, на която ще се реши кой да ръководи институциите на Европейския съюз през следващите пет години.

Сделката за триото (Мецола е встрани от договорката на Европейския съвет) беше сключена по време на видеоконферентна среща на шестима правителствени ръководители, представляващи трите центристки групи, са заявили политически източници в шест европейски страни пред Ройтерс.

Доналд Туск, премиер на Полша, и Кириакос Мицотакис, премиер на Гърция, представляваха дясноцентристите. От името на социалистите участници са били канцлерът Олаф Шолц и премиерът на Испания Педро Санчес. Като представители на либералите преговаряли френският президент Еманюел Макрон и нидерланският премиер Марк Рюте.

За да бъде номинирана, Фон дер Лайен се нуждае от подкрепата на "засилено квалифицирано мнозинство" от лидерите на ЕС, представляващи най-малко 20 държави и 65% от населението на Европейския съюз.

Още откогато беше избрана за първия си мандат преди 5 години, Фон дер Лайен е определяна като "Шпиценкандидат"-а на Европейската народна партия. "Spitzenkandidat" е терминът на немски за водещ кандидат и в контекста на ЕС се отнася до водещия кандидат на европейска политическа партия за председател на Европейската комисия.

В крайна сметка, след като Европейският съвет номинира кандидат (както стана дума с квалифицирано мнозинство), Европейският парламент избира председателя на ЕК с мнозинство от списъчния състав на Парламента.

Против или с особено мнение

Виктор Орбан

Един от сериозните противници на номинацията на Фон дер Лайен за нов мандат е унгарският премиер Виктор Орбан, според когото решението за висшите позиции е договорено между ЕНП, социалистите и либералите.

Това обаче беше свирен мач. В ЕС се появи провоенна, промигрантска и антиикономическа коалиция, заяви Орбан миналата седмица. Според унгарския премиер "ролята на Велзевул" в изграждането на въпросната коалиция играе лидерът на консервативната и най-голяма в ЕП Европейска народна партия Манфред Вебер. Според Орбан Вебер е "стар враг на Унгария" в сравнение с който Урсула фон дер Лайен е "дъщеричка на свещеник".

Позицията на Унгария (на Орбан) е важна, защото от 1 юли поема ротационното председателство на ЕС. 

Джорджа Мелони

Има и друг премиер на по-различно мнение - италианския. Джорджа Мелони също изрази възражения по подготвения пакет от четири имена. Тя вече каза, че този механизъм, при който се преговаря по готов пакет от предложения, е погрешен подход, припомня "Кориере дела сера", италианското издание, което цитира Габриела Големанска от БТА.

Според последните хипотези от този пакет с имена това на левия португалски бивш премиер Коща може да бъде заменено със също левия Енрико Лета, който е бивш италиански премиер и бивш председател на левоцентристката италианска Демократическа партия, предаде АНСА, също цитирана от БТА.

За да даде зелена светлина за подобно разширяване вдясно, обаче Мелони би могла да преговаря за водещ пост за Италия в ЕК, отбелязва АНСА. Споменава се името на Рафаеле Фито, който би могъл да стане вицепрезидент на ЕК. Сега Фито като част от правителството на Мелони отговаря за прилагането на италианския план за устойчивост и развитие, по който Рим получава от Брюксел 194 милиарда евро. Италия вече заяви шести транш по плана. Като Фито има голяма роля за този напредък. Ето защо Мелони не е много склонна да прати Фито в ЕК, без да му намери достоен заместник в Италия, посочва АНСА.

Номинациите не могат да са монопол само на три европейски семейства, е заявил Орбан на Мелони при вчерашната им среща в Рим, визирайки семействата на Европейската народна партия, "Социалисти и демократи" и "Обнови Европа".

Орбан е против всички предложени имена. Той не иска нито Фон дер Лайен, нито Коща или Лета, нито Калас и Мецола. Докато Мелони е по-склонна да разиграва картата на преговорите с настоящото европейско мнозинство.

Дир.бг